SAN MARINO – U prizemlju jedine bolnice u San Marinu, malenoj nezavisnoj republici koja se uzdiže iznad italijanskog tla, medicinske sestre pripremale su doze vakcina protiv kovida-19 iz epruveta označenih ćiriličkim slovima.

„Jesi li progovorila ruski posle prve doze?“, pitao je jedan tehničar. Dok je davao injekciju Sputnik V Eriki Stranijeri (32), ona se grohotom nasmejala.

Drevna enklava koju potpuno okružuje severna Italija, sa zidinama sa čijeg se vrha može videti Jadransko more, jedna je od najmanjih zemalja na svetu. No pandemija joj je donela još jednu, tragičnu karakteristiku: u San Marinu zabeležena je jedna od najvećih stopa smrtnosti od koronavirusa.

Nedavno je San Marino bio u riziku da postane jedina evropska zemlja koja još nije počela da vakciniše svoje građane. Računali su na dogovor postignut sa Italijom, koja je trebalo da im obezbedi vakcine, ali do toga nikada nije došlo. Zato se vlada očajnički okrenula Rusiji.

San Marino odavno ima dobre odnose sa Rusijom, i prihvatio je više od 7.000 doza vakcine Sputnik, koju nisu odobrili ni evropski ni italijanski regulatori.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Rusi već godinama dolaze u zemlju od svega 33.000 stanovnika. Više od 100.000 Rusa je pre pandemije posećivalo San Marino svake godine; nije zato ni čudo što su mnogi vlasnici suvenirnica i restorana počeli da uče ruski.

„Pronto. Da“, javlja se menadžerka prodavnice naočara, inače Ukrajinka. Nedavno je prodala 15 pari ekskluzivnih naočara grupi glamuroznih Ruskinja koje su zabasale u radnju.

Znaci prijateljstva San Marina i Rusije mogu se videti na svakom koraku duž kaldrme istorijskog centra grada. Nadomak gradskih zidina je 2006. godine podignut spomenik uplašenom dečaku, posvećen stotinama mališana koje su čečenski militanti usmrtili tokom opsade škole u Beslanu 2004. godine. Ispred nacionalnog univerziteta nalazi se bista prvog čoveka u svemiru, kosmonauta Jurija Gagarina.

Moskva je iskoristila vakcinu Sputnik da pojača svoj uticaj u Evropi i iskoristi zađevice između Evropske unije, koja je katastrofalno sporo delila vakcine, i nekih njenih članica. San Marino nije deo Evropske unije.

Roberto Ćavata, ministar zdravlja San Marina, kaže da shvata da mnogi vide geopolitiku u „vakcinalnoj diplomatiji“ Rusije, ali da stvari stoje mnogo jednostavnije za njegovu zemlju.

„U tom trenutku, jedina vakcina dostupna na tržištu bila je Sputnik“, naveo je on.

U San Marinu je do kraja aprila makar jednu dozu primilo 26 odsto stanovnika, što je više nego dvostruko od proseka Evropske unije. Zvaničnici kažu da je na stotine Italijana pokušalo da zakaže vakcinaciju u San Marinu.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

„Molili smo Italiju za pomoć, ali je ona ostala gluva“, rekla je, posle vakcinacije, Deniza Grasi, 42-godišnja učiteljica. „Sada Italijani nas mole.“

Nagoveštaj normalnosti vratio se u San Marino 1. aprila, kada se odvijala ceremonija inauguracije jednog od dva poglavara zemlje, poznatih kao kapetani-regenti. Ovo je običaj na svake dve godine.

Tokom jutra i ranog popodneva, straža je uvodila stare i nove kapetane-regente u različite zgrade od mermera. Biskupi i ambasadori uključili su se u ceremoniju, a bili su tu i neki stanovnici, sve sa maskama duhova, u tihom protestu protiv mera za obuzdavanje koronavirusa.

Među njima je bio i Mateo Nardi, medicinski tehničar koji je vakcinisao Eriku Stranijeri. Italijan po nacionalnosti, pitao se zašto Italija, koja se muči sa nedostatkom doza, nije ponudila Sputnik svojim državljanima.

„Stvarno, zašto nisu?“, kaže on.

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 13. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.