Moldavski sud razrešio predsednika, savetnica Svetske banke za premijerku, proglašenje “okupirane države”: Šta se dešava u Moldaviji

0
Foto Profimedia

Moldavski sud razrešio je danas predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika, javlja Rojters.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade.

Socijalistička partija i blok AKUM saglasili su se juče da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, navodi Rojters.

Time je prekinut višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

“Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji”, rekao je Čandu.

Parlament Moldavije prethodno je usvojio deklaraciju o „okupiranoj državi“.

U deklaraciji se navodi da je u toj zemlji široko rasprostranjena korupcija, a da su oligarsi dobili totalnu kontrolu nad sudovima. Moldavski poslanici su naveli da su zabrinuti zbog narušavanja ljudskih prava i sloboda.

„Parlament Republike Moldavije, kao jedini zakonodavni organ u zemlji konstatuje sa zabrinutošću da su državne i pravne institucije zemlje okupirane“, navedeno je u tekstu deklaracije koju je pročitao kopredsednik bloka ACUM Andrej Nestase, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, deklaracija predstavlja izglasavanje nepoverenja Ustavnom sudu Moldavije. Ona podrazumeva ostavku glavnog tužioca, šefa Službe za informisanje i bezbednost, članova Centralne izborne komisije, rukovodstva Nacionalnog antikorupcionog centra i drugih državnih institucija.

Nastase je rekao da je neophodno pod hitno usvojiti dokumente neophodne za oslobađanje tih ustanova i ukidanje mešovitog izbornog sistema.

Za deklaraciju su glasali svi poslanici koji su prisustvovali sednici.