MOL grupa na dobrom putu da dostigne i prestigne svoje planove za tekuću godinu

  0

  MOL Grupa saopštila je danas finansijske rezultate za prvu polovinu 2019 godine. U prvih šest meseci, kompanija je dostigla 1,15 milijardi dolara EBITDA, što je tačno polovina u odnosu na plan za 2019. godinu. 

  Upstream EBITDA iznosi 553 miliona dolara i 10% je manja u prvoj polovini 2019. godine, jer su veće količine bile neutralisane nižim cenama nafte i gasa. Ovaj segment ostao je najveći generator slobodnih novčanih tokova MOL Grupe. Prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika je na 111.8 barela ekvivalenata nafte po danu (boepd), što je 2% više u odnosu na isti period prošle godine. 

  Downstream čista CCS EBITDA iznosi 403 miliona dolara u prvoj polovini 2019. godine, što je za 18% niže u odnosu na prošlu godinu. Makroekonomska situacija i slabije rafinerijske marže izvršile su dodatni pritisak na EBITDA.

  Rast EBITDA segmenta Consumer Services ostao je na dvocifrenim ciframa u lokalnim valutama, vođen kontinuiranom dinamičnom ekspanzijom  marži u segmentu ne goriva i goriva, ali je u prvih šest meseci usporila 6% u odnosu na prošlu godinu na 207 miliona američkih dolara. Ovaj segment je i dalje podržan snažnim ekonomskim rastom regije Jugoistočne Evrope, uključujući i kontinuirani rast od oko 3% na tržištu goriva. 

  Gas Midstream segment dostigao je 89 miliona američkih dolara EBITDA u prvoj polovini godine, što je za 24% manje u odnosu na prošlu godinu. Prateći nedavnu akviziciju Slovačko-Mađarske interkonekcije prirodnog gasa, FGSZ (MOL Gas Midstream) postaje jedini operater za prenos gasa  u Mađarskoj.

  Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi izjavio je: „Naš fleksibilan, integrisan poslovni model omogućio nam je da isporučimo 1.15 milijardi američkih dolara EBITDA u prvoj polovini 2019. godine, što je, uprkos nižoj ceni goriva i znatno slabijoj rafineriskoj marži korak do dostizanja prošlogodišnjeg uspeha. Na taj način ostajemo na putu da dostignemo i prestignemo celogodišnji plan od 2.3 milijarde američkih dolara čiste CCS EBITDA. Nastavili smo da generišemo pozitivne slobodne novčane tokove u periodu kada smo skoro potrošili 300 miliona američkih dolara na projekte strateške transformacije, uključujući i fabriku za poliol koja napreduje prema ranije utvrđenom planu i rasporedu.“