“Moj otac i stric, glumci, nosili su jedno tamno SSSR odelo (svadbe, sahrane, svečanosti, recitali) sve dok jednog nisu polili vodom i brašnom…”: Ljubivoje Tadić o tome kako žive glumci – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto: Profimedia

Vest da je Nikola Đuričko odlučio da napusti Srbiju skoro da i nije vest, koliko je to očekivano. Ima nečeg intrigantnog u glumačkim biografijama, od Žanke Stokić i Čkalje do današnjih dana, a o čemu je nedavno progovorila i upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Jer, glumac prima nagradu za životno delo i istovremeno razmišlja kako da prehrani porodicu, glumac mora da snimi reklamu da bi otplatio kredit, glumcu publika najduže aplaudira, a on posle predstava prebrojava u novčaniku hoće li imati dovoljno da plati piće ekipi u bifeu.

“Nikada položaj pozorišnih glumaca u Srbiji nije bio kakav zaslužuju”, kaže Ljubivoje Tadić.

“Moj otac i stric (Rastko i Ljuba, prim. aut.), izvanredni glumci, delili su jedno tamno SSSR odelo (svadbe, sahrane, svečanosti, recitali) i kada su Ljubu polili na nekoj predstavi Bitefa brašnom i vodom, zamrzeli su Bitef i na kredit kupili dva odela”, priča Tadić i podseća kako ni u prethodnim vremenima nije bilo bolje.

“Raša Plaović piše u svojim beleškama da su glumci, posebno oni koji znaju da pevaju i igraju, jedva čekali decembar, jer su tada u mnogim lokalima i klubovima bili zabavni programi i prilika da nešto zarade”, kaže Ljubivoje Tadić.

Prvaci Drame Narodnog pozorišta Nada Šargin i Ljubivoje Tadić govore za novi broj Nedeljnika o onome što i doslovno ostaje iza zavese.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Na poklon svim čitaocima novi broj Mond diplomatika