Mogu li ova četiri pravila da smanje rizik od raka za 70 odsto? Harvardovi naučnici kažu da mogu

0
Foto: Profimedia

Samo četiri jednostavna životna pravila mogu drastično da smanje rizik od obolevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva istraživanje objavljeno u naučnom časopisu “JAMA Oncology”.

Dvojica naučnika sa fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard otkrili su kako četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika obolenja od raka – pušenje, alkohol, telesna težina i fizička aktivnost.

“Rak je moguće sprečiti. Zapravo, većinu vrsta karcinoma moguće je sprečiti, a procene su čak 80 do 90 odsto za vrste raka povezane s pušenjem”, rekao je Grajam Koldic, profesor epidemiologije s Harvarda.

Izazov je sada delovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu, kazao je Koldic.

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik obolevanja od raka, istraživači su ustanovili kako osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70 odsto manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma.

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje u alkoholu, koje mora biti svedeno na minimum – ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Težina mora biti umerena, ni prevelika ni premala – indeks telesne težine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Posledji kriterijum je vežbanje – osobe s niskim rizikom obolevanja vežbale su umerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedeljno.