“Mogu da budem ‘arhitektica’ i ‘arhitektinja’: Ćomić kaže da Odbor za standardizaciju srpskog jezika treba da odluči o ženskom rodu naziva

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Srbije, Gordana Čomići izjavila je danas u Skupštini Srbije da jedino Odbor za standardizaciju spskog jezika može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu, ali da za sada Odbor to nije uradio.

Odgovarajući na amandman poslanika Pokreta socijalista Djordja Komlenskog da rodno senzitivni jezik ne treba nametati, ministarka je rekla da nema nametanja, ali da za sada ona može biti “ministarka” ili “ministrica, a ako Odbor propiše drugačije, ona će to poštovati.

“Mogu da budem ‘arhitektica’ i ‘arhitektinja’, mogu da budem šta god hoću, jer pravila nema”, rekla je Čomić.

Ona je pitala, ako su imenice u muškom rodu “neutralne”, i ako je muški rod “neutralan” i ako je “svejedno”, zašto onda u Ustavu ne piše da je Srbija država njenih gradjanki.

“Ja svoj jezik poštujem, svoj jezik volim i obraćam se ljudima koji nemaju hrabrosti da kažu: ‘Nećemo da vidimo žene u svojim zanimanjima, pa ćemo im bar odreći pravo da zanimanje zovu u svom rodu’ “, rekla je Čomić.

Ministarka je posle nekoliko razmena argumenata u kojoj je poslanik Komlenski tvrdio da njeno ministarstvo nije pozvalo Odbor za standardizaciju jezika na razgovor, rekla da je dobro što Komlenski i ona shvataju kako treba da izgleda dijalog, i pozvala ga na javnu raspravu o jeziku koja bi trebalo da bude početkom jula.

1 KOMENTAR

  1. U svetu se za to upotrebljava reč arhitekta,bilo muško ili žensko,malo se raspitajte.Nemam problema sa vašim stavom neka bude tako ali masa ljudi nije obaveštena.

Comments are closed.