Američki predsednik Donald Tramp je, govoreći sa pakistanskim premijerom o Avganistanu, izjavio je da bi mogao vrlo brzo da završi najduži američki rat za samo nedelju dana, ali da ne želi da izbriše tu zemlju „sa lica zemlje“, prenosi Tajm.

Avganistan je bio glavno pitanje tokom sastanka sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom u Beloj kući, na kojem je Tramp izrazio nadu da će ta zemlja iskoristiti uticaj koji ima na talibane kako bi ubrzao mirovni sporazum i pomogao da se okonča rat koji traje skoro dve decenije. Iako se trudio da govori diplomatskim jezikom, Tramp nije odoleo da napomene kako bi mogao vrlo lako da okonča rat koji je počeo posle terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

„Mogao bih da okončam taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi“, rekao je Tramp. „Ako bih hteo da dobijem rat, Avganistan bi bio zbrisan sa lica zemlje. Nestao bi. To bi bilo gotovo, bukvalno, za deset dana.“

Kan je rekao da, ipak, želi mirno rešenje. On je izrazio nadu da će narednih dana moći da pozovu „talibane da razgovaraju sa avganistanskom vladom i dođu do političkog rešenja“.

Kan je podsetioda je pakistanska obaveštajna služba ISI dala američkoj CIA trag koji joj je omogućio da locira i ubije vođu al-Kaide Osamu bin Ladena.

„ISI je dala informacije koje su dovele do pronalaženja Osame bin Ladena. Ako pitate CIA, videćete da je ISI dala početnu lokaciju preko telefonskih podataka“, rekao je Kan u intervjuu Foks njuzu.

Ovo je prvi put da Pakistan zvanično prizna ovu konekciju, uvek negirajući da su dali bilo kakve informacije o nekadašnjem prvom čoveku al Kaide.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.