Modernina vakcina tek u martu (ili čak u maju 2021): Zašto će se tako dugo čekati na cepivo za koje navija i Tramp

0
Profimedia

Biotehnološka kompanija Moderna objavila je na čak 135 strana podatke o tome kako sprovodi poslednju i ključnu fazu testiranja svoje vakcine protiv kovida-19, prenosi Njujork tajms.

Ova kompanija objavila je detalje ispitivanja efikasnosti i bezbednosti vakcine. Dokument sugeriše da se prva analiza podataka ovih ispitivanja mogu objaviti tek krajem decembra i da tada neće biti dovoljno informacija da bi se utvrdilo da li vakcina deluje. Naknadne analize, zakazane za mart i maj, verovatnije je da će dati odgovor, navodi list.

Kompanija Moderna je među vodećima u globalnoj trci za proizvodnju vakcine koja bi zaustavila pandemiju. Modernina vakcina koristi genetski materijal virusa, poznatiji kao iRNK, da bi podstakla ćelije u telu da naprave fragmente virusa koji će naučiti imunski sistem da se bori protiv infekcije.

Ta vakcina je sada u fazi tri ispitivanja, koje obuhvata vakcinaciju preko 25.000 od ukupno predviđenih 30.000 dobrovoljaca. Dr Tal Zaks, šef medicinskih operacija Moderne, rekao je da bi taj broj trebalo da bude dostignut u narednih nekoliko nedelja.

Oko 28 odsto učesnika su Afroamerikanci, Latinoamerikanci ili drugih grupa posebno pogođenih bolešću. Vrlo je važno da postoji raznoliki broj ispitanika. Polovina ispitanika dobija vakcinu, a druga polovina placebo, injekciju koja je čista slana voda. Potrebne su dve doze, primljene u razmau od četiri nedelje. Zatim se učesnici nadgledaju da bi se pratila pojava neželjenih efekata, i da li će se zaraziti kovidom-19 ili biti pozitivni na koronavirus.

Prate se i neželjeni efekti vakcine, pri čemu učesnici beleže simptome u elektronskim dnevnicima, mere temperaturu, odlaze na preglede u klinike i povremeno telefonskim razgovaraju sa ekspertima da bi procenili svoje stanje.Vakcina može da izazove prolazne reakcije poput bolova u ruku, groznice, temperature, bolova u mišićima i zglobovima, umor i glavobolju.

Da bi se utvrdila efikasnost vakcine, slučajevi kovida-19 se računaju samo ako se pojave dve nedelje nakon dobijanja druge doze. Neki pacijenti su već prešli tu drugu nedelju od dobijanja druge doze, ali dr Zaks kaže da on ne zna da li je ijedan ispitanik zakačio kovid-19.

Ukupno 151 slučaj – podeljen između onih koji su primili vakcinu i placebo grupe – biće dovoljan da se utvrdi da li je vakcina efikasna 60 procenata. Američka Uprava za hranu i lekove, FDA, postavila je granicu efikasnosti na 50 odsto.