Moderna planira razvoj vakcine protiv korone, sezonskog gripa i RSV-a…

0

Podstaknuta uspehom svoje vakcine protiv koronavirusa, Moderna je započela ispitivanje potencijalne vakcine i protiv sezonskog gripa, zasnovane na mRNA tehnologiji, ciljajući četiri različita soja gripa.

Prvi patenti su sada uključeni u studiju i nose kodno imee mRNA-1010- a doza je dizajnirana tako da generiše antitela protiv podvrsta sezonskog gripa H1N1 i H3N2, kao i sojeva gripa “B Yamagata” i Viktorija – a sve to preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Cilj je da se razvije delotvorna vakcina koja bi pružila zaštitu protiv sezonskog gripa, koronavirusa, i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV)”, navode biotehnolozi Moderne, a prenosi portal Farmaforum.

Takođe se razmatra i uključivanje u kombinaciju i humanog metapneumovirusa (hMPV), još jednog čestog uzroka infekcija gornjih respiratornih puteva.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su Sanofi i Translejt Bio započeli ispitivanja mRNK vakcine koja cilja jedan od sojeva virusa sezonskog gripa – H3N2 – a koji je povezan sa razvojom težih kliničkih slika – posebno među rizčnim grupama, kao što su stariji odrasli i mlađa deca.

Studija će proceniti bezbednost, reaktogenost i imunogenost mRNA-1010 vakcine kod 180 učesnika u kliničkom ispitivanju, koji imaju 18 ili više godina.

Grip je očigledan kandidat za razvoje vakcine zasnovane na mRNK tehnologiji jer se virus brzo menja, što može otežati predviđanje sojeva protiv kojih bi se proizvela vakcina, uoči godišnje sezone gripa.

Vakcine zasnovane na mRNK tehnologji se mogu razviti vrlo brzo, što znači da proizvođači vakcina mogu brzo promeniti svoje potencijalne doze ako se godišnje predviđanje verovatnog soja koji bi trebalo da cirkuliše u narednoj sezoni pokaže netačnim.

“Trenutne vakcine protiv sezonskog gripa nude efikasnost od oko 40 do 60 odsto”, navodi Moderna.

„Prednosti mRNK vakcina uključuju sposobnost kombinovanja različitih antigena za zaštitu od više virusa i sposobnost brzog reagovanja na evoluciju respiratornih virusa, poput gripa, SARS-CoV-2 i RSV“, rekao je Stefan Bansel, izvršni direktor Moderne.

“Ovaj pristup znači da bi potencijalno bilo moguće razviti mRNK kombinovanu vakcinu. To znači da bi ljudi primili jednu vakcinu koja bi pružila visok nivo zaštite protiv najproblematičnijih respiratornih virusa“, ​​dodao je on.