Magazin Tajm proglasio je švedsku aktivistkinju, tinejdžerku Gretu Tunberg za ličnost godine.

„Greta Tunberg – moć mladosti“, piše na naslovnoj strani Tajma.

Greta Tunberg je za ličnost 2019. godine proglašena zbog svog zalaganja u borbi protiv klimatskih promena.

Šesnaestogodišnja Greta Tunberg se prošle godine prvi put našla na naslovnim stranama svetskih medija kada je štrajkovala i izostajala iz škole u znak protesta zbog klimatskih promena. Ona je tada protestovala ispred švedskog parlamenta.

Od tada Greta je inspirisala milione pristalica da se okupe u više od 150 zemalja. U septembru je žestoko kritikovala svetske lidere u Ujedinjenim nacijama zbog propusta u rešavanju klimatskih promena.

Mlada aktivstkinja je danas u Madridu optužila političke i poslovne lidere da žele sebe da predstave u boljem svetlu, ali da istovremeno ne preduzimaju agresivne akcije u borbi protiv klimatskih promena.

„Još uvek verujem da je najveća opasnost ne raditi ništa, prava opasnost je kada političari i direktori predstavljaju kao da se nešto radi, a u stvari se ne radi ništa osim pametnog računovodstva i kreativnog PR-a“, rekla je Greta Tunberg na samitu Ujedinjenih nacija u Madridu.

Tunberg je rekla da mnoga obećanja o balansiranju emisije gasova sa efektom staklene bašte ne uključuju uticaj brodarstva, vazduhoplovstva i medjunarodne trgovine i pozvala na brže delovanje.

„Nula 2050. godine ne znači ništa ako se visoka emisija nastavi i samo u narednih nekoliko godina“, rekla je Tunberg.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.