Mo Farah: “Doveden sam u Veliku Britaniju nelegalno pod imenom drugog deteta”

0
EPA-EFE/Adam Davy / POOL

(Beta) – Četvorostruki atletski olimpijski šampion Mohamed Farah rekao je da je kao mali nelegalno doveden u Veliku Britaniju, pod imenom drugog deteta.

“Istina je da nisam ono što vi mislite da jesam”, rekao je 39-godišnji Farah za Bi-Bi-Si (BBC) u dokumentarnom filmu pod nazivom “Pravi Mo Farah”.

Farah, koji je postao prvi britanski atletičar osvajač četiri zlatne olimpijske medalje, rekao je da su ga njegova deca motivisala da iskreno priča o svojoj prošlosti.

“Prava priča je da sam rođen u Somalilendu, severno od Somalije, kao Husein Abdi Kain. Uprkos onome što sam pričao u prošlosti, moji roditelji nikada nisu živeli u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kada sam imao četiri godine moj otac je ubijen u građanskom ratu, kao porodica smo bili rastureni. Odvojen sam od majke i nelegalno sam doveden kao neko drugo dete pod imenom Mohamed Farah”, rekao je on, preneo je Skaj.

Farah je u dokumentarcu naveo da je mislio da će otići u Evropu da živi sa rođacima i da je kao devetogodišnjak prošao proveru britanskog pasoša pod imenom Mohamed, sa ženom koju nije poznavao.

“Imao sam sve kontakt podatke moje rođake i kada smo stigli pred njenu kuću, žena koja me je dovela uzela mi je te podatke, iscepala i bacila u smeće i tada sam znao da sam u nevolji”, dodao je.

Farah je rekao da nema lepe uspomene iz detinjstva u zapadnom Londonu jer nije smatran delom porodice i da je morao da radi kućne poslove za hranu.

“Ako sam želeo hranu, morao sam da čuvam tu decu, da ih kupam, da im kuvam, čistim za njima. Ona mi je rekla: ‘Ako budeš ikada želeo ponovo da vidiš svoju porodicu, nećeš ništa reći. Ako nešto budeš rekao, odvešće te’ “, naveo je.

On je otkrio da je istinu rekao svom nastavniku Alanu Votkinsonu, a zatim da se preselio kod majke svog prijatelja, kod koje je ostao sedam godina. Votkinson je podneo zahtev za Farahovo britansko državljanstvo, koje je dobio 25. jula 2000. godine.

“Često mislim na drugog Mohameda Faraha, dečaka čije sam mesto zauzeo u avionu i zaista se nadam da je dobro. Gde god da je, ja nosim njegovo ime i to sada može da donese probleme meni i mojoj prodici”, naveo je Farah, koji je osvojio po dve zlatne olimpijske medalje u trkama na 5.000 i 10.000 metara.

Na kraju dokumentarca atletičar je telefonom razgovarao sa pravim Mohamedom Farahom.

“Ne mogu da verujem da razgovaram sa tobom. Nosim tvoje ime mnogo, mnogo godina, nosim to sa sobom i ponosan sam na ono što sam postigao. Uvek sam se pitao gde je Mohamed, da li je dobro, kakav bi njegov život bio.

Stalno mislim na to i samo sam želeo da stupimo u kontakt i vidim kako si”, rekao je on.

Pravi Mohamed Farah rekao je da nije oženjen i da nema decu, ali da je na televiziji gledao nastupe imenjaka i da, kao i on, navija za fudbalski klub Arsenal.

Olimpijac je potom rekao: “Hvala ti mnogo, koristim tvoje ime. Došao sam ovde kao dete i samo želim da ti zahvalim, bilo je teško”.

Gospodin Farah je na to odgovorio: “U redu je i dalje si moj brat”.

Kako je preneo Skaj, advokat je Faraha obavestio da, iako je kao malo dete doveden nelegalno u zemlju, postoji rizik da bi mu moglo biti oduzeto britansko državljanstvo. Međutim, navodi se da britanske vlasti neće preduzimati nikakve mere protiv ser Moa Faraha.