“Mnogi će dati otkaz zbog nebezbednih uslova rada, sa strahom smo ulazili u jamu”

0
(Beta/AP Photo)

(Beta) – Rudar iz rudnika “Soko” Saša Dimitrijević, koji je povredjen u nedavnoj nesreći, izjavio je da mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada kao i da će i on razmisliti da li se vraća u rudnik.

“Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mladji rudari, a medju njima ima i dece od dvadeset i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan. I ja ću tek videti da li ću se vratiti na taj posao, najvažnije je da se prvo zalečim”, rekao je Dimitrijević, koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu, za dnašnji list Danas.

On je potvrdio da se u rudniku u poslednje vreme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnjom ulazili u jamu.

“Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se desiti, i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan, a svega je bilo, ili sve tri stvari odjednom”, ispričao je Dimitrijević.

List navodi da su više rudara ili rodjaka poginulih kazali da su pojedini rudari desetak dana pred nesreću bezuspešno upozoravali šefove da nisu bezbedni, jer “kopaju ispod jezera”, a u oknu se “oseća neki miris”, te da su tražili i da ne rade.

U nedavnoj nesreći u ovom rudniku poginulo je osam rudara a 20 povredjeno.