MMF: Reforme državnih preduzeća u Srbiji napreduju sporo

0
Foto: Profimedia

Reforme strateških državnih preduzeća u Srbiji napreduju sporim tempom, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa.

U odgovoru Sose na pitanja RSE o poslovanju državnih preduzeća u Srbiji ponovljen je stav MMF-a da je potrebno “više napora kako bi se ojačalo korporativno upravljanje i obezbedilo profesionalno rukovodstvo u ovim preduzećima”.

“U tom kontekstu, podržavamo nameru vlasti da, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), do jula 2020. godine pripreme dokument o politici vlasništva nad državnim preduzećima”, navodi se u odgovoru Sebastijana Sose.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će krajem februara u Beograd doći misija MMF-a sa kojom će razgovarati o rezultatima u 2019. godini, predvidjenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.

MMF sa Srbijom od jula 2018. ima savetodavni aranžman na period od 30 meseci koji ne predvidja korišćenje finansijskih sredstava.

(Beta)