Mleko vakcinisanih majki sadrži antitela, pokazala izraelska studija

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta) – Istraživanje sprovedeno u Izraelu pokazalo je da ima antitela u majčinom mleku žena vakcinisanih protiv kovida-19.

  Deset majki koje doje, zaposlenih u bolnici Ihilov u Tel Avivu, a vakcinisane su, pristalo je da da uzorke svog mleka i u svim uzorcima nađena su antitela čak i posle jedne doze vakcine.

  Nedelju dana posle druge doze nivo antitela se povećao, preneli su izraelski mediji.

  Istraživači su otkrili da je stvaranje antitela u mleku i krvi sinhronizovano i da antitela u majčinom mleku mogu da neutrališu i blokiraju vezivanje virusa za recepotor na ćeliji domaćina, što je ključna sposobnost vakcine da spreči oboljenje.

  Profesor Ariel Mani koji je vodio to malo istraživanje sprovedeno u saradnji sa Univerzitetom Tel Aviv izjavio je za javni servis Kan da su rezultati dovoljno značajni da potvrde važnost vakcinisanja žena koje doje, u nadi da to takođe može da doprinese zaštiti njihove dece.

  „Značenje studije nije sasvim jasno, ali je jasno da je imuni odgovor dovoljno dobar za antitela da se prenesu u majčino mleko i mi znamo po ostalim vakcinama da postoji povećanje antitela u majčinom mleku“, rekao je Mani, objasnivši da se antitela po svoj prilici apsorbuju u probavnom traktu i da to može da pruži zaštitu bebama.

  Doktor Jariv Vajn sa Telavivskog univerziteta izjavio je za TV Kanal 12 da „ohrabrujući podaci pokazuju da vakcinisanje žena koje doje podstiče stvaranje važnih antitela u majčinom mleku što može doprineti zaštiti bebe koja se doji“.

  U Izraelu se trudnicama i ženama dojiljama savetuje da se vakcinišu. Neke trudnice su preminule od kovida-19, a desetine ih se ozbiljno zarazilo koronavirusom.

  I mada vakcinisanje dece za sada nije dozvoljeno, premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u da je u kontaktu sa Fajzerom i da će ta farmaceutska kompanija uskoro objaviti da se mogu imunizovati i mlađi od 16 godina.