Mladiću u SAD čija je smrt povezana sa koronavirusom uskraćeno lečenje zbog osiguranja

0
Foto: Profimedia

Mladiću (17), čija je smrt povezana sa koronavirusom uskraćeno je lečenje u kalifornijskoj zdravstvenoj ustanovi zbog nedostatka osiguranja, tvrdi R Reks Paris, gradonačelnik Lankastera u Kaliforniji.

On je potvrdio smrt tinejdžera u video snimku objavljenom na Jutjubu u kojem je upozorio stanovnika da ozbiljno shvate globalnu pandemiju i primene mere samoizolacije i socijalne distance, preneo je Indipendent.

“U petak, pre nego što je preminuo, bio je zdrav”, rekao je gradonačelnik. “U sredu je preminuo”, dodao je.

Gradonačelnik je rekao da je tinejdžer “nije imao osiguranje, pa ga nisu ni lečili” kada je stigao u hitnu pomoć. Medicinsko osoblje je reklo mladiću da ode u lokalnu javnu bolnicu.

“Na putu do bolnice imao je srčani zastoj”, rekao je gradonačelnik. “Bili su u stanju da ga ožive i ostave u životu oko šest sati. Ali kada je stigao tamo, bilo je prekasni”, rekao je.

Smrt mladića dolazi usled talasa izveštaja o mladim pacijentima koji pate od smrtonosnih simptoma COVID-19, uprkos prethodnim pretpostavkama da je novi virus fatalan samo za starije pacijente i ljude sa inače teškim osnovnim stanjima.