Mladićeva odbrana traži odlaganje rasprave o žalbama i statusne konferencije: Uprava pritvora zabranila kontakte usled koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Odbrana Ratka Mladića, nepravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici i zločine u BiH, zatražila je danas od sudija međunarodnog suda u Hagu da odloži raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, okvirno zakazanu za 16. i 17. jun, kao i statusnu konferenciju, koja bi trebalo da bude održana 29. maja. 

Zahtev je utemeljen na činjenici branioci ne mogu da posete generala Mladića u pritvoru u Sheveningenu, u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava takve kontakte zabranila usled opasnosti od koronavirusa. 

Takođe, odbrana sugeriše da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da udju u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna. 

Po odbrani, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedeljni karantin. 

Pored toga, branioci navode da su lekari savetovali da “nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice sa advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici”. 

“Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu”, naglasili su branioci, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mere. 

Zdravstveno stanje generala Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odlaganje rasprave o žalbama. 

Branioci su naglasili da su dobili tek “rudimentarne” informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa i od anemije. 

Advokati Lukić i Ivetić ponovili su zahtev da “nezavisna medicinska revizija” ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu. 

“Nezavisni” specijalisti, koje je angažovala odbrana, nisu mogli da posete generala zbog ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa, piše u podnesku. 

Kako je odbrana navela, general Mladić je ponovo nakratko bio u bolnici gde je “obavljena invazivna procedura pod anestezijom da bi se utvrdio izvor anemije (bez jasnog ishoda)”. 

Mladić je podvrgnut i “novoj terapiji koju su preporučili nezavisni lekari”. 

Slične argumente, odbrana je izložila i u zahtevu za odlaganje statusne konferencije, zakazane za 29. maj. 

Po odluci apelacionog veća, general Mladić bi u toj raspravi učestvovao preko video veze iz pritvora, a u sudnici bi bio njegov advokat. Za konsultacije Mladića sa advokatom otvorena je posebna telefonska linija. 

Sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) takodje ne bi bila u sudnici, već bi vodila raspravu preko video veze. 

Odbrana je, medjutim, obavestila apelaciono veće da se general Mladić “ne odriče svog prava da bude fizički prisutan u sudnici u svim fazama postupka, uključujući i statusne konferencije”. 

Mladić, pored toga, ne pristaje da ta rasprava bude održana, a da on prethodno ne bude u mogućnosti da se lično sastane sa braniocima i za nju se pripremi. 

Što se tiče video veze, Mladiću je ona prihvatljiva samo ako pored njega, na istoj lokaciji, bude i branilac s kojim se može konsultovati. 

Odbrana je, stoga, zatražila da statusna konferencija bude odložena dok restriktivne mere ne budu ukinute i da bude održana “ne manje od 21 dan uoči rasprave o žalbama”. 

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu trebalo je da prvobitno bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena, na zahtev odbrane, zato što je Mladića očekivala operacija “otklanjanja polipa na debelom crevu” koja je obavljena 28. marta. 

Apelaciono veće je odluku o odlaganju rasprave tada zasnovalo na izveštaju lekara da je “operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip”, kao i “sprečilo da se benigni polip razvije u maligni”. 

Odbrana je tražila da se, posle operacije, general Mladić oporavi tokom šest nedelja pre nego što bude održana žalbena rasprava. 

Kada je, potom, raspravu zakazalo za 16. i 17. jun, apelaciono veće suda navelo je da se, po lekarskim izveštajima, “Mladić dobro oporavlja” i da je, iako je on “stariji pacijent” sa više oboljenja “razumno očekivati da će oporavak biti ostvaren u roku od šest nedelja”, odnosno do 9. maja. 

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Na tu presudu su žalbe uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

(Beta)