Mladi srpski pčelari pokrenuli veliku akciju povodom Svetskog dana pčela

  0
  Foto: Teodora Aranđelović

  U poslednjih desetak godina, pčele su ugroženije nego ikad pre, globalne klimatske promene, ali i nemarnost individualaca koji koriste toksične hemikalije i zabranjene pesticide doveli su do povećanog izumiranja.

  Iz tog razloga, ekipa mladih srpskih pčelara, ujedinjenih pod imenom Mad Med i Beogradsko udruženje pčelara, došla je na ideju da organizuje kolektivnu akciju “Pčele dobrodošle u Beograd”, kako bi se što više ljudi uključilo u ovu “spasonosnu misiju” jer, kako poručuju – bez pčela ne bi bilo ni ljudi.

  Akcija simbolično kreće na Svetski dan pčela 20. maja i traje do kraja jula. Činjenica je da pčele izumiru, ali da je isto tako činjenica da ljudi, još uvek, imaju vremena da urade nešto dobro za njih, pa i za sebe.

  “Apelujemo na sve firme, medije i pojedince da doniraju košnice, prostor za iste (ravan krov ili bašta), medonosne biljke, i na taj način doprinesu očuvanju biodiverziteta, pčela, biljaka i prirode. Akcija ima za cilj podizanje kolektivne svesti građana o potencijalnim rešenjima za ovaj problem koji se tiče svih nas”,  poručuje Dušan Nikolić iz Mad Med-a.

  Kako objašnjava, ko god ima pristup ravnom gradskom krovu, ili je u mogućnosti da donira košnicu i rad je da pomogne, dobrodošao je.
  Ekipe BUP-a i Mad Med-a će se baviti održavanjem tih pčela, “a na vama je da uživate u njihovom radu.”

  “Na ovaj način, želimo da proširimo zajednicu kako bismo dalju borbu učinili dosta lakšom. Obezbediti prostor za postavljanje košnica po gradskim krovovima ili doniranje košnica, samo je početak. Mi smo stavili sve naše resurse na raspolaganje, jer želimo da pokažemo svima kako se zapravo borimo za budućnost prirode i čoveka”, istakao je Nikolić.

  Ovo nije prva akcija ekipi koja predstavlja Mad Med, jer su ranije učestvovali u sađenju bilja, postavljanju košnica, ali i nekim drugim humanitarnim inicijativama koje nisu bile usko povezane sa pčelarstvom.

  pčele na Novom Beogradu, foto: Stanko Rajić

  Predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić istakao je da kao posledica jačanja svesti o potrebi zaštite pčela, traže se nove mogućnosti za njihovo očuvanje i razvoj, a jedan od pravaca zaštite i širenja pčelarstva je sve popularniji trend držanja pčela u urbanim sredinama.

  “U  mnogim svetskim metropolama došlo je do procvata urbanog pčelarstva postavljanjem košnica na javnim mestima, krovovima zgrada, zdanjima institucija i u parkovima. S namerom da Beograd uvrste na svetsku mapu urbanog pčelarstva i da daju svoj doprinos zaštiti pčela, članovi BUP su pokrenuli ovu akciju”, kaže Rajić.

  Svaka zaiteresovana firma ili pojedinac može da se uključi, svi  su dobrodošli. Akcija obuhvata doniranje i brendiranje košnica, kupovinu pčela kao i donaciju i sadnju medonosnih biljaka po gradu i pravljenje urbanih baštica u kojima će svi uživati. Više o akciji i prijavi na istu pronađite na https://madmed.rs/sacuvajmo-pcele/ ili na instagram stranici https://www.instagram.com/madmedbeograd/