Nakon smrti multimilijardera Džefrija Epstajna u zatvoru, optuženog za seksualno nasilje i trgovinu seksualnim robljem, pažnja javnosti usmerila se na njegovog jedinog preostalog člana porodice, mlađeg brata Marka Epstajna koji bi mogao da nasledi njegovo imanje.

Ovaj bivši umetnik postao je kralj nekretnina, a svoj stan na Floridi ponudio je kao jamstvo za bratovu kauciju. Negirao je bilo kakvu povezanost s njegovim poslovima, ali najmanje jedna Markova nekretnina pojavljuje se u tim tužbama za seksualnu trgovinu ljudi podignutih protiv njegovog starijeg brata.

Markovo neobjašnjeno bogatstvo biće deo daljnjih istraga oko povezanosti sa tim krijumčarskim krugom, iako on tvrdi da se delimično penzionisao sa 39 godina i da je stotine hiljada dolara donirao u humanitarne svrhe. Advokati žrtava Džefrija Epstajna naglašavaju da nastavljaju sa civilnim tužbama koje će se odraziti i na njegovo imanje, i najverovatnije uključiti novac kojeg bi trebalo da nasledi njegov brat.

„Kako predsednik SAD neće razgovarati o svojim finansijama, a ima niz razloga zbog kojih bi morao, a budući da ja nisam optužen ni za šta, ne vidim nikakvog razloga zašto bi ja to trebalo da uradim ili bilo koji drugi Amerikanac“, odgovorio je na pitanje novinara „The Daily Beast“ o svojoj zaradi tekstualnom porukom. 

U centru njegove potencijalne finansijske poveznice sa bratom je kompanija „Ossa Properties“. U jednom je trenutku ova kompanija u vlasništvu imala više od 500 stanova za iznajmljivanje u gradu Njujorku. Kompanija nema vebstranicu, a po rečima bivšeg pripravnika, upravljanje leži u rukama jednog čoveka Entonija Bareta. Njegov brat Džonatan Baret radio je za Epstajnovu kompaniju tokom 90-ih. Mark Epstajn je negirao bilo kakvu povezanost „Ossa Properties“ i „J. Epstajn. & Co“ pa je tvrdio da je reč o grešci u dokumenti koji povezuje te dve kompanije. No kasnije je Baret rekao medijima da su i stvarno povezani.

„Ossa Properties“ većinski je vlasnik zgrade na Menhetnu, doma mnogih Epstajnovih veza, a neki tvrde da je to bio centar njegovih operacija trgovine u Njujorku na adresi 301 East 66th Street. I dok je Mark dugo tvrdio da Džefri nije vlasništvom povezan sa tom zgradom, dugogodišnji stanar rekao je da je stariji brat bio prisutan na tim sastancima dobrodošlice kada je „Ossa Properties“ kupio zgradu. 

„Mogu sa sigurnošću reći jedino za Džefrija da je bio tu. Ne sećam se da sam ikada sreo Marka Epstajna“, rekla je stanarka koja se posle prisetila da je Džefri Epstajn dolazio u zgradu i bavio se nekim poslovima održavanja, a ona je pretpostavila da je vlasnik.

Puno njegovih pomoćnika i saradnika provodilo je vreme u toj zgradi. Lesil Grof koji je optužen da je Epstajnu pomagao da rezerviše seksualne „masaže“ sa maloletnicama navodno je radio u zgradi na 66-oj ulici, po izjavi iz 2009. godine. Dve asistentkinje Sara Kelen i Nadja Marčinkova registrovale su firme iz zgrade pod lažnim imenima nakon Epstajnovog hapšenja. Njegov advokat Daren Indike živeo je u zgradi 2000. godine. Bivši zaposlenik Mc2, modne agencije čiji je vlasnik bio Žan Lik Brunel, Epstajnov saradnik, rekao je FBI-u 2010. godine da se zgrada koristila za smeštaj žrtava maloletničke seksualne trgovine.  

U izjavi pod zakletvom jedan radnik je rekao da je Brunel slao strane devojčice bogatim klijentima i na Epstajnove seks žurke u Njujorku, Palm Biču i Karibe. Jedna navodna žrtva tvrdi da je Brunel bio samo jedan od slavnih muškaraca s kojim je morala da spava.

Brunel ima 72 godine i trenutno se ponovo nalazi u centru pažnje pošto je istraga o Epstajnovim žrtavama dovela i do njega, piše Gardijan.

Uprkos ne baš tako prijateljskom razlazu, u zgradi živi i Džojs Anderson, majka dvoje dece Marka Epstajna. Sedam godina zajedno su živeli u Sohu, a on joj i dalje joj plaća stan. U jednoj od njihovih izjava na sudu tvrdio je da ga maltretira i nakon razvoda, da mu remeti san.

„Tokom tog zajedničkog života objašnjavao sam joj, više nego jednom, da često buđenje tokom sna utiče na moje stanje. Bio sam jasan i dao primer kako ću biti u dobrom stanju ako spavam četiri sata i sam se probudim, za razliku od toga da me neko probudi nakon tri sata i 55 minuta sna. Dan će mi biti uništen“, napisao je Epstajn.

Braća Epstajn odrastala su u Bruklinu, a Mark je pohađao umetničku školu „Cooper Union“ i počeo je da se bavi sitoštampom u kompaniji nazvanoj „Izmo“, koja je obuhvatala i kompaniju „Izmo Marine“, i radila isporuke jahtom od Njujorka do Majamija. Većina firme raspuštena je 2004. godine. Okušao se i u svetu modnih agencija, otprilike u isto vreme kada je njegov brat navodno donirao milion dolara Brunelovoj agenciji. Poslovni dokumenti pokazuju da je Mark Epstajn pokrenuo svoju agenciju, „Saint Model and Talent“, u decembru 2005. godine. Iako o njegovoj agenciji nema nikakvih podataka na internetu, ili na društvenim mrežama, a nije ni poznato ko su i je li uopšte imala modela, jedan bivši stanar je se seća, prenosi Blic.

Fotograf Gordon Guč unajmio je prostor studija u Sohu koji je bio u vlasništvu Epstajna 2008. godine i tužio ga je zbog nepoštenog izbacivanja iz stana. Po optužbama Epstajn mu je poslao samo dva upozorenja pre nego je promenio brave na studiju, i kako tvrdi fotograf, njegove stvari zamenio novim nameštajem. Njegov bivši stanodavac dao je samo jedno objašnjenje, kako se priseća Guč. Studio mu je bio potreban za njegovu modnu agenciju. – Jedan dan imate studio i posao a drugi dan ne. Pretpostavio je da može raditi što god želi – kaže Guč.

Epstajn je tvrdio da ga je izbacio jer mu je kasnio sa stanarinom, i negira da mu je uklonio lične stvari, a za brave kaže da je to bilo njegovo pravo. Sudija je smatrao da je bila reč o nezakonitom izbacivanju i Guču dodelio više od 110.000 dolara odštete. 

Osim problema sa stanarima, Epstajn se borio i sa porezima. U 12 godina, između 2006. i 2018. godine skupio je 190.000 dolara troškova zbog poreza kojeg nije platio na vreme. Istovremeno je neuspešno pokušavao da proda jahtu od 24 metra, a po nekim od tada izbrisanim podacima sa „Airbnba“ čini se da je brod iznajmljivao (pokušavao) za 500 dolara po noći. Na kraju ju je donirao dobrotvornoj organizaciji u Južnoj Karolini. Izdašne donacije i zajmove davao je istaknutim neprofitnim organizacijama s kojima je radio. Podaci o prijavi poreza iz „Humpty Dumpty“ Instituta pokazuju da je 2014. godine pozajmio međunarodnoj dobrotvornoj organizaciji najmanje 100.000 dolara. Tri godine ranije pozajmio je 75.000 dolara „Exit Artu“, neprofitnom kulturnom centru u čijem odboru sedi. Često je donirao i „The New School“ za potrebe dva muzička programa, a najmanje 500.000 dolara donirao je svom univerzitetu 2009. godine, kada je imenovan predsednikom nadzornog odbora. Odstupio je 2015. godine nakon snažnih kritika odluke odbora da naplati školarinu u do tada besplatnoj ustanovi.

Uz nekretnine u Njujorku, Epstajn ima i nekretnine u Palm Biču, Floridi, kao i nekretnine za iznajmljivanje u Njuburgu, Njujorku i kuću u Pensilvaniji. Nije potpuno jasno hoće li on naslediti bratovu palatu u Njujorku, imanje na Floridi i privatno ostrvo na Karibima, i koliko će oni koji su optužili njegovog brata dobiti odštete.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.