Mlađan Đorđević: Srbiji će ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada kada ode Rio Tinto, “Oslobođenje” traži moratorijum…

2
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević ocenio je danas da će kada multinacionalna kompanija Rio Tinto ode, Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada.

“Ovo je ekološka katastrofa u povoju. Iza svakog kilograma litijuma koji se iskopa, ostane 50 kilograma otrovne šljake. Procenjuje se da se ovde pod zemljom nalazi preko 130 miliona tona litijuma, znači Srbiji će kada Rio Tinto ode ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada”, kazao je Djordjević tokom obilaska te kompanije.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta, Djordjević je kompaniju obišao danas u sklopu “Razgovora sa Srbijom”, kao i sela u lozničkom kraju, gde multinacionalni koncern Rio Tinto vrši istraživanja ruda.

On je naveo da su u celom poslu “nejasne garancije u vezi sa zaštitom životne sredine”, navodeći da kompanija koja vrši istraživanja ne uliva poverenje.

“Radi se o problematičnom multinacionalnom koncernu, sa kojim je vlada Norveške potpuno prekinula saradnju zbog kršenja ekoloških standarda. Rio Tinto je širom Afrike i Azije pod optužbama za uništavanje životne sredine i za korupciju”, kazao je lider pokreta Oslobodjenje.

Prema njegovoj oceni, taj projekat je pod “plaštom tajnosti” a krivca za negativne efekte iskopavanja treba tražiti pre svega u vlastima Srbije jer, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić “rasprodaje čist vazduh, čistu zemlju i šume, čiste reke”.

“Vučić i njegova pohlepa su jedini odgovorni ako uskoro jedan od najlepših delova Srbije postane deponija otrovne jalovine”, kazao je Djordjević i dodao da pokret Oslobodjenje “zvanično traži moratorijum na taj i sve slične projekte, koji nanose trajnu štetu životnoj sredini i zdravlju gradjana Srbije”.

Pokret Oslobodjenje pružiće podršku protestu u organizaciji udruženja “Zaštitimo Jadar i Radjevinu”, u utorak 27. oktobra u 11 časova, u selu Brezjak, gde se nalazi predstavništvo kompanije “Rio Tinto”.

2 KOMENTARA

  1. Zar nije ovaj gospodin bio u vlasti kada je Rio Tinto i dosao u Srbiju? Sta glumi sada?

  2. Још један наук свима који олако лупају називе “еколошки” на електрична возила.

Comments are closed.