Mjanmar i Kambodža nisu poštovali društveno distanciranje a nemaju mnogo zaraženih. Peru je topla zemlja i jako je pogođen. O čemu se radi? – Čitajte u Njujork tajmsu

Svi čitaoci Nedeljnika od četvrtka, 14. maja na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom. Pogledajte šta vas čeka u novom broju

0
Neke države su razorene virusom, dok su druge izbegle najgori scenario. Fotografija: Adam Din za Njujork tajms

Koronavirus je usmrtio toliko ljudi u Iranu da je zemlja morala da organizuje masovne sahrane. Ali u susednom Iraku, umrlo je svega oko stotinu ljudi.

Dominikanska Republika prijavila je oko 9.100 slučajeva. Prvi komšija, Haiti, ima svega 130. U Indoneziji, na hiljade je pomrlo. U obližnjoj Maleziji, stroga pravila uspela su da broj žrtava svedu na oko stotinu.

Koronavirus stigao je do skoro svake zemlje sveta, ali njegov uticaj deluje prilično kapriciozno. Globalne metropole kao što su Njujork, Pariz i London su razorene, dok su gradovi poput Bangkoka, Bagdada, Nju Delhija i Lagosa uglavnom pošteđeni.

Naslovna strana novog Njujork tajmsa na srpskom

Pitanje zašto je virus toliko ophrvao neka mesta, a druga skoro da nije ni dodirnuo, predstavlja veliku zagonetku. A odgovor bi mogao da ima implikacije po to kako će države reagovati.

Na stotine studija trenutno se bavi baš ovim problemom.

Mnoge zemlje u razvoju sa toplom klimom i mladom populacijom izbegle su najgore, što bi moglo da upućuje na to da su visoke temperature i demografija značajni faktori. Ali zemlje poput Perua, Indonezije i Brazila, tropske zemlje u žarištu pandemije, negiraju takvu ideju.

Društveno distanciranje i rano zatvaranje bilo je efikasno, ali Mjanmar i Kambodža nisu to uradili i nemaju mnogo zabeleženih slučajeva.

Jedna teorija kaže da najgori talas virusa jednostavno nije stigao do svih zemalja.

Lekari navode da manjak informacija u mnogim državama znači da ne treba izvlačiti zaključke.

Pa ipak, razgovori sa ekspertima otkrivaju da postoje četiri glavna faktora: demografija, kultura, priroda i brzina odgovora zvaničnika.

Svako potencijalno objašnjenje dolazi, ipak, sa začkoljicama i sa kontradokazima.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 14. maja

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

U novom Njujork tajmsu čitajte još:

  • Ekstremisti privlače pristalice u izolaciji
  • Rodžer Koen: Despotizam, demokratija i virus
  • Trka za vakcinom, u svakom kutku planete
  • Putin je postao pasivni predsednik
  • Ovo je kraj ekonomije kakvu smo znali
  • Teorije zavere i pandemija