Mitropolit Joanikije: “Ustoličenje je isključivo verski čin, bez ikakvih političkih oznaka…”

1
Screenshot/YouTube/TV Hram

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije saopštio je da će njegovom planiranon ustoličenju u Cetinjskom manastiru prisustvovati sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju.

“Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena pre 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se istoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske. Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti”, navodi se u poruci Joanikija, a prenose Vijesti.

Poručio je da želi da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

“Ustoličenje Mitropolita je u ovom slučaju isključivo verski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne započinje svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamernih, da ovaj skup bude isključivo verskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština. Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat”.

Joanikije je u poruci naveo da u Crnu Goru dolazi patrijarh srpski Porfirije.

“Ja sam ovde hirotonisan uz blagoslov našeg blaženopočivšeg Mitropolita rukom svetog Patrijarha Pavla, prije pune 22 godine ovde u Cetinjskom manastiru. Ovog puta imamo važne goste i pozivam sve da u miru i sa radošću dočekamo ugledne goste iz drugih pomesnih pravoslavnih svetih Božjih crkava, koji nam dolaze na ustoličenje. Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih crkava. Mi želimo da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi. Cetinjski manastir je mesto gde se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome Svetome hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja”, naveo je Joanikije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.