Mitropolit Amfilohije pozvao na poštovanje mera tokom litija: “Dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe”

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija pozvao je vernike i ostale učesnike litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mera protiv širenja koronavirusa, koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, prenosi N1.

“Dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji”, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On se u pozivu građanima na litiju obratio i Tužilaštvu i Upravi policije.

“Upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se pre i posle litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode”, rekao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorski-primorski je kazao i da su “u obnovljenim litijama molili za zdravlje i isceljenje od koronavirusa.

“Nakon proglašenja prestanka epidemije, obnovili smo svenarodne litije sa molitvama za zdravlje, spasenje i napredak Crne Gore i svega svijeta, na iscjeljenje od koronavirusa, ali i od još dugotrajnijeg i opasnijeg virusa bogomržnje i bratomržnje, uz to i sa zahtjevom da se, uklanjanjem spornih anticrkvenih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz pravnog poretka Crne Gore spriječe nasilje i nepravda prema Crkvi i svenarodnim Svetinjama, kao i elementarnim vjerskim pravima”, rekao je Amfilohije.