Mitropolija: “Vodi se dijalog oko Temeljnog ugovora, medijske manipulacije mogu naneti štetu…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

“Sve medijske spekulacije i manipulacije kojih je bilo i ima napretek mogu samo naneti štetu dijalogu između Crkve i države koji, po mišljenju Pravnog savjeta, ide ka pozitivnom i očekivanom ishodu”, rekao je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) protojerej Igor Balaban, a prenose Vijesti.

Balaban je istakao da je 16. jula u Podgorici održan redovni sastanak Pravnog saveta kome su prisustvovali članovi Saveta, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije i novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

“Na sastanku su razmatrana tekuća pravna pitanja uključujući i pitanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore o kome se vodi dijalog među ugovornim stranama sa ciljem da isti što pre bude usaglašen i potpisan”, piše u saopštenju koje potpisuje Balaban.

U medijima bliskim vlastima u Srbiji i Demokratskom frontu se danima spekuliše na nivou nezvaničnih informacija iz beogradske patrijaršije da je za SPC prihvatljiva samo verzija ugovora koja je pre nekoliko meseci dostavljena Vladi Crne Gore i da neće pristati ni na kakve dalje korekcije.