Mitropolija: Vlada Crne Gore nameravala da oduzima imovinu, odredba nije prošla

0
Foto: Profimedia

Mitropolija SPC Crnogorsko-primorska tvrdi da je cilj Vlade Crne Gore bio da se crkve i manastiri SPC “oduzmu jednostrano, mimo suda”, ali da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope, preneo je N1.

To je, tvrdi Mitropolija u saopštenju, potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmena i dopuna predloga crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti.

Vlada Crne Gore saopštila je da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos rekao je da je mišljenje Venecijanske komisije prošlo kroz niz važnih izmena i dopuna koje su to telo onemogućile da odmah objavi saopštenje i najavio da će ono biti objavljeno u ponedeljak na sajtu.

Mitropolija navodi da upravo odredbe čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano “jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i verskih zajednica nisu podržane na način koji je želela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta”.

“Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovde to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva (SPC) i verske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vekove zaveštavana od vernika”, kaže se u saopštenju Mitropolije SPC.

Mitropolija navodi da će njene aktivnosti biti “u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada (Crne Gore) neosnovano karakteriše kao ‘agresivnu populističku kampanju’ “.

Venecijanska komisija je na plenarnoj sednici u Veneciji, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva”.

S druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je odmah saopštenje vlade ocenila kao “običan spin” i dodala da “ključna odredba” koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

Marković: Nećemo uređivati ko će ići u crkve, ali one pripadaju državi

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da se neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali da niko ne može osporavati da one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori.

On je na opštinskoj konferenciji Demokratske partije socijalista u Kolašinu rekao da je Crna Gora od Venecijanske komisije Saveta Evrope, kroz mišljenje o predlogu zakona o tome, dobila “potvrdu slobode, nezvisnosti i demokratskog potencijala”.

“Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja – ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom. Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može osporavati”, poručio je Marković.