Mitropolija CP: Neiskrena i neodrživa ponuda crnogorske vlasti o odlaganju primene zakona

0
Fotografija: Igor Pavićević

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, ocenio je da je ponuda vlasti Crne Gore Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC da se primena Zakona o slobodi veroispovesti privremeno obustavi, neiskrena i neodrživa i da će litije biti nastavljene.

Predsednik Vlade Duško Marković saopštio je danas da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu SPC Amfilohiju obustavljanje primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, i ponudili nastavak dijaloga.

Marković je naveo da je Amfilohije, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, “a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici”.

Rektor Perović je, komentarišući izjavu premijera o tome šta je nuđeno SPC, rekao da bi bilo bolje da Marković nije ni pominjao taj razgovor, jer je njegova i ponuda predsednika Đukanovića “neiskrena i neodrživa”, prenosi sajt Mitropolije.

“Sastanak o kojem je danas govorio Marković, protekao je u atmosferi koja je bila neprimerena i Crkva upravo zbog toga nije htela da izlazi u javnost s detaljima sastanka i zbog same teme razgovora”, rekao je Perović.

Dodao je da to što je Marković izneo, bilo tek “na repu razgovora”.

“Marković bi morao da zna Ustavni sud nema nikakav rok za odlučivanje, da izvršna vlast ne može pominjati eventualnu odluku Ustavnog suda kao element nekih dogovora jer je sudska vlast valjda odvojena i ne može da radi pod pritiskom ni pod diktatom nikoga. Tu imamo neizvesnu pravnu situaciju. A kad je u pitanju Sud u Strazburu, on odlučuje samo kad zakon krene u primenu, tako da je ta ponuda kontradiktorna”, rekao je Perović.

Takođe je, kako prenosi sajt Mitropolije, ocenio da “zloupotrebu i dezinformisanje javnosti” predstavlja kada se kaže da je “Crkva najavom litija ugrozila pregovore”, jer, rekao je Perović, “pregovori su ugroženi samim tim što Vlada već primenjuje taj zakon”.

Na pitanje kako će litije biti organizovane u nedelju, on je rekao da mnoge nisu blagovremeno prijavljene što je trebalo po proceduri uraditi još u utorak.

“Ali, to ništa ne menja. Mi ćemo tamo gde litije nisu prijavljene i odobrene, održati molebane pri hramovima”, rekao je Perović i dodao da “nije bitna toliko forma, koliko to da je narod ponovo na okupu i da su svi zajedno u molitvi”.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavio je sinoć zvanično da od nedelje, 14. juna, ponovo počinju litije.

Uz to je na molebanu u Podgorici mitropolit Amfilohije pozvao vernike da na izborima ne glasaju za aktuelnu vlast.

Litije SPC su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti kojim vlast, kako smatra SPC, namerava da joj otme crkve i manastire. Litije u skoro svim gradovima Crne Gore, na kojima su se četvrtkom i nedeljom okupljale desetine hiljada ljudi, prestale su zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani javne skupove radi sprelavanja širenja epidemije koronavirusa.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti javne skupove kojima se krše te mere. U Crnoj Gori je dopušteno da se najviše 200 ljudi okupi na javnom mestu – i napolju i unutra.

(Beta)