Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u saopštenju se ogradio od svih incidenata, koje bi neko mogao da iscenira oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu, kako se navodi, dopiru pouzdana obaveštenja, prenosi N1.

„Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva. Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba leži na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine SPC. Na svakome je pravoslavnom verniku, s druge strane, odgovornost da ne nasedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista“, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta mitropolije.

Sa sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savet je naveo da snažno hrišćansko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost crkve i vernika da ne dozvole politizaciju tog pitanja sa bilo koje strane.

„Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese“, navedeno je u saopštenju.

Savet je dodao da je crkva osnovala međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, zastupa interese crkve na teritoriji Crne Gore i pred relevatnim medjunarodnim institucijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.