MITING SNS – U Beogradu će danas od 18 časova biti održan skup u okviru kampanje „Budućnost Srbije“.

Na skupu će, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govoriti i premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će na mitingu u Beogradu biti karnevalska atmosfera, da će na skup doći građani ne zbog njega već zbog budućnosti Srbije i izvinio se građanima jer će kako je rekao, „apsolutno sve u gradu biti neprohodno“.

Zbog održavanja skupa, ulice oko Doma Narodne skupštine zatvorene su za saobraćaj od sinoć od 22 časa i biće do večeras do ponoći, a oko Doma Narodne skupštine već su od jutros velike gužve.

Iz Beokoma su saopštili da će iz bezbednosnih razloga biti zatvoren Trg Nikole Pašića, Dečanska (od Trga Nikole Pašića do Terazijskog tunela) i Vlajkovićeva ulica (od Kosovske do Dečanske).

ĐILAS DANAS OSNIVA STRANKU – Osnivačka skupština Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa biće održana danas u isto vreme kada se održava i miting SNS.

Đilasova stranka održava prvi skup, u popodnevnom terminu, u sali Gradske opštine Stari grad u Beogradu.

Očekuje se da će u rukovodstvu Đilasove stranke biti Borko Stefanović, Marinika Tepić, Mlađan Đorđević… 

KRATAK SPOJ IZAZVAO POŽAR U NOTR DAMU – Francuski istražitelji misle da je požar u pariskoj katedrali Notr Dam najverovatnije izazvao kratak spoj, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da istražitelji još nisu dobili dozvolu za rad u katedrali iz bezbednosnih razloga, navodi AP.

Dok bude trajala obnova biće podignut „privremeni drveni hram“, najavio je za francuski „Figaro“ biskup Patrik Šove, rektor jedne od najpoznatijih gotskih katedrala na svetu.

Kako je ranije saopšteno, katedrala Notr Dam neće biti otvorena za posetioce narednih pet godina.

KNEŽEVIĆ: DAVAO SAM ĐAVOLU REKET – Vlasnilk „Atlas grupe“, odbegli crnogorski biznismen Duško Knežević, izjavio je da je za poslovanje u Crnoj Gori „morao da plaća reket“.

„Da bismo poslovali, morao sam da plaćam. Živeo sam u nadi da će nekada biti bolje, ali priznajem, grešio sam. Davao sam đavolu reket“, rekao je Knežević putem video bima okupljenima na protestu u Podgorici.

Protest ispred zgrade crnogorskog tužlaštva, kojem je prisustvovalo nekoliko stotona ljudi, organizovao je novoosnovani Kneževićev pokret „Do slobode“.

TRAMPOVA „OPSTRUKCIJA PRAVDE“ – Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je da predstavi kao svoju političku pobedu navode iz izveštaja specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera, ali je ovaj u redigovano izveštaju naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da ograniče ili zaustave istragu.

Ti Trampovi pokušaji „uglavnom su bili neuspešni, ali u najvećoj meri zbog toga što su osobe u predsednikovom okruženju odbijale ta naređenja ili da se povinuju njegovim zahtevima“, napisao je Muler.

Muler je procenjivao 10 slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitivno da odluči da li je Tramp izvršio krivično delo opstrukcija pravde.

FEJSBUK TRAJNO ZABRANIO ESKTREMNE DESNIČARSKE PROFILE – Fejsbuk je trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, znog širenja mržnje i podsticanja na nasilje, piše Gardijan.

Proglašene su stranicama „opasnih pojedinaca i organizacija“ i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene, kao i profili osoba koje su vodile te stranice.

Ukupno je uklonjeno 12 računa organizacija i njihovih čelnih ljudi ili osnivača Fejsbuk grupa.

Korisnici uređaja s operativnim sistemom Android sada će moći sami da biraju pretraživače između pet ponuđenih opcija, čime će se rešiti problem kršenja propisa o tržišnom takmičenju u Evropskoj uniji, rekao je izvršni direktor kompanije Gugl.

OMOGUĆEN IZBOR PRETRAŽIVAČA NA ANDORID UREĐAJIMA – Evropska komisija izrekla je Guglu rekordnu kaznu od 4,34 milijarde evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu mobilnog softvera radi istiskivanja konkurencije u segmentima poput aplikacija za pretraživanje Interneta.

Brisel je od američkog softverskog diva zatražio i da predloži rešenje koje će konkurenciji osigurati bolje šanse.

Prema oceni EK, Gugl je ugradnjom pretraživača „Chrome“ i „Google“ u operativni sistem za mobilne uređaje Android stekao nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

AMAZON SE POLAKO POVLAČI IZ KINE – Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe i JD.coma.

Potrošači će od 18. jula na Amazon.cn-u umesto ponude kineskih trgovaca moći da vide ponudu Amazonove globalne trgovine, navodi BBC.

Amazon.cn nastao je na temeljima kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, kojeg je Amazon kupio 2004. godine za 75 miliona dolara i promenio mu ime 2007. godine. Kompanija se teško nosila s konkurencijom dominantnih igrača poput JD.coma i Alibabinog Tmalla.

Povlačenje s tržišta druge privrede sveta vremenski se poklopilo s velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.