MIT dizajnirao silikonsku masku za višekratnu upotrebu: Pruža jednaku zaštitu kao i N95 maska

0

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) dizajnirali su masku za višekratnu upotrebu koja se može sterilisati i ponovno nositi, a istovremeno pruža jednaku zaštitu kao i maska ​​N95, prenosi N1.

Maska nazvana iMASC nudi nivo zaštite koji se može uporediti sa maskama N95, kažu njeni tvorci.

To je delimično zato što koristi N95 filter koji zadržava čestice virisa i sprečava njihovo dalje prodiranje do usta i nosa.

Dupli filteri koji pokrivaju usta mogu se zameniti i nakon svake upotrebe, rekli su istraživači.

U studiji o iMASC objavljenoj u stručno m časopisu “British Medical Journal Open”, istraživači su rekli da su nedostaci lične zaštitne opreme, u bolnicama stvorili  potrebu za sigurnosnom opremom za višekratnu upotrebu.

Oni su pokušali da naprave masku nalik maski N95. Pomoću 3D štampača napravili silikonsku masku i testirali njenu upotrebu među medicinskim sestrama i lekarima. Maske su providne, dobro prijanjaju na lice i imaju filtere koji se lako mogu zameniti. Nova maska se dobro pokazala na testiranju. 

Materijal na koji su se fokusirali bila je silikonska guma, sintetika koja se obično koristi u medicinskoj industriji, a koju se lako može sterilisati uz niz različitih metoda, uključujući korištenje alkohola, pare ili zračenja

“Ove maske još nisu spremne za isporuku, ali kada do toga dođe njihova cena će najverovatnije biti oko 15 dolara”, navodi Fast Company.

Tim koji stoji iza iMASC očekuje odobrenje Američke Uprave za hranu i lekove (FDA), posle čega bi se maske prodavale prvo bolnicama, a zatim i široj javnosti, kada će to biti još nije saopšteno.