Misterije, trileri i biografske drame: Novi međunarodni projekti produkcije Firefly

0
Foto Promo

Nakon velikog uspeha sa TV serijama „Tajkun“ i „Močvara“, beogradska produkcijska kuća Firefly svoj rad proširuje razvijanjem novih projekata u saradnji sa međunarodnim produkcijama.

Prvi u nizu naslova čija je realizacija planirana naredne godine biće adaptacija kultnog romana Dušana Savkovića “Gorila”. Ovaj roman, koji je već nekoliko decenija jedan od naprodavanijih, bavi se avanturama žestokih srpskih momaka 60-ih godina prošlog veka u Parizu, kao i pričom o telehranitelju poznatog francuskog glumaca Alena Delona, koja je izazavala veliku pažnju tamošnje javnosti. Proslavljeni novinar Dušan Savković pratio je priču o Stevanu Markoviću, kao i čuvenoj aferi “Slučaj Marković”, koja je potresla sam državni vrh i kulturni establišment Francuske.

U koprodukciji sa “Gorila Enterprises LLC”, Firefly je dobio prava na razvijanju scenarija koji će potpisati Đorđe Milosavljević, čiji rad smo upoznali kroz projekte Tajkun, Koreni, Čizmaši…

Paralelno sa „Gorilom“, produkcija „Firefly” i mađarski “Joy Rider” udružili su snage na novom međunarodnom projektu, igranoj seriji pod nazivom “Frust”. Kreator serije je pisac Srđan Vuletić, dok će režiju potpisati svetski nagrađivani reditelj, dobitnik Oskara i Zlatnog globusa, Danis Tanović.

“Frust” je drama sa primesama komedije koja će se sastojati iz šest epizoda, a radnje će pratiti napore mladog pisca da stekne popularnost u društvu. Sticajem okolnosti on ubija lokalnog dilera, čime postaje heroj. Ipak, uznemirava ga činjenica da njegov identitet mora ostati neotkriven.

I konačno,treći projekat na kojem radi produkcijska kuća Firefly je “Fatalni saveznik”špijunski roman poznatog britanskog novinara, pisca i TV lica BBC-a, Tima Sebastiana.

Firefly razvija scenario za mini seriju od četiri epizode, špijunskog trilera sa primesama misterije, koji potpisuju Kevin Randl (poznati producent i pisac koji je radio za HBO, BBC, Netflix i Channel 4) i mladi domaći pisac Ivan Knežević (pobednika regionalnog konkursa kanala HBO za nove serije).

U srcu ove priče je agentice MI6 Margo Lane, koja je postaje ranjiva kada je izda neko iz vrha američke vlade, zbog čega biva bačena u misiju koja je vodi do samog centra mafije savremene Rusije.

“Pored serija koje su namenjene pre svega domaćoj publici  Firefly razvija i projekte koji su od prvih koraka već pozicionirani kao internacionalni. I u tom segmentu želimo da uspostavmo visoke standarde po kojima nas, čini mi se, već prepoznaju. Vrlo sam zadovoljan što smo zajedno sa svojim partnerima, upravo sa ova tri naslova, međusobno vrlo različita, počeli da razvijamo projekte namenjene globalnom tržištu”, rekao je Boban Jevtić, kreativni direktor Firefly produkcije.