Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fajsal bin Farhan al Saud izjavio je da nije planiran sastanak saudijskog prestolonaslednila sa premijerom Izraela, što očito ima za cilj  da odbaci izveštaje u izraelskim medijima ove nedelje o navodnom sastanku te dvojice. 

„Nije planiran sastanak izmedju Saudijske Arabije i Izraela. Politika Saudijske Arabije je  bila vrlo jasna od početka tog sukoba“, rekao je saudijski šef diplomatije za novinski sajt Al Arabija na engleskom jeziku  u četvrtak. 

On je podsetio da nema odnosa izmedju Saudijske Arabile i Izraela, dodavši da  „kraljevina stoji čvrsto iza Palestine“ ali da postoje zajednički interesi s Izraelom u suprostavljenju Iranu, što nije jedinstven slučaj jer ima mnogo drugih zemalja sa sličnom politikom, preneo je danas AP. 

Saudijsko saopštenje smatra se neuobičajenim poricanjem od strane prvog diplomate izveštaja u izraelskim medijima da se planira sastanak saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana i premijera Izraela Benjamina Netanjahua. 

Te dve zemlje nemaju zvanične diplomatske odnose iako su jačale veze u poslednjim godinama. 

Prošle sedmice su se pojavili izveštaji na novinskom sajtu Izrael Hajom koji se pozivaju na neimenovane arapske diplomate  da je bilo diskusija izmedju SAD, Izraela, Egipta i Saudijske Arabije o organizovanju sastanka u Kairu  koji bi uključio i Ujedinjene Arapske Emirate, Sudan, Bahrein i Oman. 

Izveštaji o sastanku sa saudijskim prestolonaslednikom mogli su dati podsticaja Netanjahuu dok pokušava da se odbrani od optužbi za korupciju  i vodi kampanju pre treće parlamentarne izbore  za samo 11 meseci. 

Smatra se da mladi prestolonaslednik nije toliko naklonjen Palestincima i da je  popustljiviji u odnosu na bezbednosnu saradnju sa Izraelom od svog oca kralja Salmana. 

Saudijska Arabija nastavlja javno da ističe da ne ublažava politiku prema Izraelu. 

Ona je nedavno porekla sugestije da će Izraelci dobijati vize za kraljevinu i moći da putuju u nju. 

Kraljevina je izrazila podršku za napore predsednik SAD Donalda Trampa da  reši izraelsko palestinski sukob ali se kasnije pridružila drugim muslimanskim zemljama odbacivši plan Bele kuće  kao pristrasan. 

Netanjahu za to vreme nastoji da poboljša veze sa čitavim nizom arapskih zemalja  jer nema mirovnog sporazuma sa Palestincima.

(Beta-AP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.