(Beta) – Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine svakako ima da se uradi još posla kako bi se dve strane dogovorile, ali “mi bismo hteli da vidimo da se obe strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi”.

“SAD nisu strana u pregovorima, ali smo akteri i partneri uključeni u proces. Blisko sarađujemo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a obojica tesno sarađujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dođu do dogovora”, rekao je Palmer za današnji Blic.

On je naveo da je “apsolutno moguće” da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, 2021. godine stave potpis na dogovor.

“Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli jeste da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred”, rekao je Palmer.

Kako je naveo, “što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačo ostavlja ovu temu u prošlost, i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred”.

Na pitanje o Zajednici srpski opština (ZSO) i Briselskom sporazumu, on je rekao kako misli da je ono što se sada dešava “dodavanje detalja na dogovor”.

“Dogovor koji je postignut u Briselu je uopšten, pitanje je šta su specifičnosti, nadležnosti, mehanizmi ZSO. To treba da se diskutuje i reši kroz dijalog”, rekao je Palmer.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-490-od-3-juna/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.