“Mislila da ne može ništa gore da nas zadesi, sada se desilo to gore sa ovim sojem virusa”

0
Foto RTS/Printscreen

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kapaciteti te zdravstvene ustanove popunjeni su do maksimuma, dodajući da je trenutno hospitalizovano 800 pacijenata, od čega 700 u jedinicama poluintenzivne nege, a 100 u jedinicama intenzivne nege.

Adžić Vukičevićeva za Tanjug,  ističe da od 100 pacijenata koji su smešteni u jedinicama intenzivne nege 70 je u kritičnom stanju, odnosno intubirani su i nalaze se na ivici života i smrti.

“Za njih se trenutno vode najveće borbe u ovoj bolnici”, naglasila je Adžić Vukičevićeva dodajući da 95 odsto od ukupnog broja hospitalizovanih u toj bolnici nije vakcinisano.

Kako kaže, u kovid bolnici u Batajnici ima i vakcinisanih pacijenata, ali njihove kliničke slike su daleko lakše i njihov oporavak je izvestan.

Takođe, u bolnici u Batajnici su i dve porodilje, od kojih je jedna porođena carskim rezom, dok najmlađi pacijent ima 22, a najstariji 96 godina.

“U odnosu na mart prošle godine kada sam mislila da ne može ništa gore da nas zadesi, sada se desilo to gore sa ovim sojem virusa koji je opasan za pluća pre svega, brzo se prenosi, a za lečenje ovih bolesnika su potrebne enormne, ogromne količine kiseonika koje nikada do sada, ni u jednom talasu nismo imali”, navela je direktorka bolnice.

Dodaje da su lekari i drugo medicinsko osoblje spremni da izdrže i još dva, tri meseca, ali je problem što se ne zna koliko će još trajati.

Poručila je lekarima i drugim članovima Kriznog štaba da uvedu što strože mere, da zatvore, uvedu kovid propusnice, ali i da ne kreću samo od kažnjavanja lekara, već i šire.