Misija IAEA na putu ka nuklearnoj elektrani Zaporožje: “Moramo da zaštitimo bezbednost najvećeg evropskog postrojenja”

0
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetiće ove nedelje nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, objavio je šef agencije Rafael Grosi na Tviteru u ponedeljak.

„Moramo da zaštitimo bezbednost najvećeg ukrajinskog i evropskog nuklearnog postrojenja“, napisao je Grosi, dodajući da će on voditi misiju, prenosi N1.

Najveća evropska nuklearna elektrana Zaporožje, koju su u martu zauzele ruske snage ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, glavno je žarište u šestomesečnom sukobu dok se obe strane međusobno optužuju za nedavno granatiranje u blizini elektrane.

Ujedinjene nacije i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz fabrike kako bi se osiguralo da ona nije meta.

„Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija podrške i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu“, objavio je Grosi, prenosi agencija dpa.

Stručnjaci IAEA trebalo bi da procene fizičku štetu na postrojenju, utvrde funkcionalnost bezbednosnih sistema, kao i da obave hitne zaštitne aktivnosti, saopštila je agencija.