Mirković: “U Srbiji do sada više od 1.000 prijavljenih neželjenih reakcija na vakcine, većina očekivane…”

0
(Beta/AP Photo/Matt Rourke, File)

(Beta) – U Srbiji je od početka vakcinacije protiv koronavirusa prijavljeno 1.175 neželjenih  reakcija, od kojih je većina bila očekivana, rekla je danas Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska mesta Srbije (ALIMS).

“Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na šest-sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kome bismo pratili tu statistiku”, rekla je Mirković za Radio-televiziju Srbije i dodala da je do sada dato oko sedam miliona doza vakcine.

Prema njenim rečima, najčešće prijavljene neželjene reakcije u one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene vakcine, kao što su bol, crvenilo i otok, a zatim tođe očekivana malaskalost, povišena temperatura i glavobolja.

“Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije. Kada kažemo terapije, mislimo na analgetike i antibiretike, lekove koje inače imamo u kući i možemo ih primeniti za spuštanje povišene temperature ili kod bola u mišićima, ili malaksalosti”, rekla je Mirković.

Ona je, na osnovu prijava koje su do sada imaju što se tiče Srbije, isključila mogućnost da je sama vakcinacija povezana sa nekim smrtnim ishodom.

“Mi kada govorimo o neželjenim reakcijama, nama je najvažnije da znamo šta se dešava u Srbiji, ali bez podataka šta se dešava i u drugim zemljama, ukupnu bezbednost primenjenih vakcina ne možemo jednostavno posmatrati”, naglasila je Mirković.