Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, Miraš Dedeić kaže da je zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

On je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria istakao da Bošnjaci i Crnogorci nemaju rezervnu državu, te da će morati zajedno da se brane.

Dedeić smatra da je Srpska mitropolija na Cetinju filijala Patrijaršije SPC sa zadatkom da pripreme ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

„Konačnicu treba da dovrše političke partije predvođene njihovim liderima Bečićem, Krivokapićem i Abazovićem. Kao i vi u Srebrenici preživjeli i mi smo doživjeli svojevrsni genocid, ali 1918. godine. Kod nas su se tada događali zločini, taman kao oni u Dubrovniku, Vukovaru, Srebrenici i u nekim mjestima širom Crne Gore. A u zemlji, mene kao mitropolita su izložili brojnim napadima, i to širom Crne Gore. Napadali su me fizički vjernici Srpske crkve prilikom javne rasprave o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i to u Bijelom Polju, Kotoru, Podgorici, ali i u raznim mjestima prilikom služenja u tamošnjim mjesnim crkvama, i tako evo 25 godina,“ istakao je mitropolit Mihailo.

Upitan jesu li udari na Mila Đukanovića posledica činjenice da se on bez ustručavanja zalaže za autokefalnu crnogorsku Crkvu, mitropolit CPC kaže da je kampanja protiv Crne Gore i Mila Đukanovića vođena je iz Beograda.

On dodaje je da je to zato što je obnavljanjem nezavisnosti Crnu Goru „otrgao iz zagrljaja Velike Srbije“.

„Dobro je znao da nema Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve, a niti CPC bez Crne Gore. Zato je nedavno izjavio: „Dok god budem na vlasti, i dok sam u životu do posljednjeg daha, raditi ću na snaženju CPC u Crnoj Gori“, podseća Mitropolit CPC.

Inače, kaže on, napad na Crnu Goru Srbija je izvršila posredstvom vladika i popova, koji su mobilisali masu tvrdeći neistinu da treba da ‘brane crnogorske svetinje’, koje će država da otme.

„A te svetinje su podigli Crnogorci, preci današnjih Crnogoraca. I pored te nepobitne istine, SPC i njena tročlana koalicija je uspjela da odnese minimalnu izbornu pobjedu na neistinitoj tvrdnji da su vjekovne crnogorske svetinje njene, ponavljajući, stalno i uporno, ‘Ne damo svetinje'“, naveo je on..

On kaže da se ne radi samo o pitanju crkvene imovine, i ne samo o izlasku na Jadransko more, već i o poništenju referenduma, i dovođenja Crne Gore u status srpske kolonije.

To, navodi on, tvrdi srpski patrijarh Irinej, koji izjavljuje da Srbija treba da prigrli još dve srpske države i to Republiku Srpsku iz Bosne kao drugu srpsku državu i Crnu Goru kao srpsku republiku.

„Taj trio, kako oni kažu ‘srpskih zemalja’ bi predstavljao ostvarenje njihovog imperijalnog političkog programa. Možda će im u tome pomoći i novi savez Krivokapića, Bečića i Abazovića koji je izabrao da bude neprijatelj Crne Gore i građanske države. Žao mi je što će ovaj mladić među Srbima politički sagorjeti. Nije mi jasno kako je mogao izjaviti da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi što nije tačno, kao što nije tačno ni da je ugrožena Srpska Mitropolija u Crnoj Gori“, kaže mitropolit Mihailo.

On ističe da Bošnjaci kao i Crnogorci nemaju drugu, rezervnu državu, te dodaje da će morati zajedno da se brane.

„Ne smijemo dozvoliti novu Srebrenicu, niti da nam se ponovi tragedija iz 1918.godine. Na kraju ističem, da za sve eventualne izazove i nerede snose odgovornost Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić,“ naveo je Miraš Dedeić.

Komentara

  1. Bobby
    9. септембар 2020. 12:58

    "On je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria istakao da... Crnogorci nemaju rezervnu državu, te da će morati zajedno da se brane." Има вас више у Србији, него у Црног Гори.

  2. Neverovatno
    9. септембар 2020. 22:26

    Veliki neprijatelj srpskog naroda!Pun je mržnje...gadan i opasan lik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.