“Bata Stojković je bio remorker, uvek je vukao sve”: Mira Banjac za novi Nedeljnik

0
Foto: Profimedia

Teško je zamisliti neki od kultnih filmova bez legendarne glumice Mire Banjac. Jedna od poslednjih velikih glumica svedok je sudbine srpskog filma i pozorišta. Kažu da ima preko tri stotine uloga, ali ona na to kaže da je “to prosto zatvoreno”, i da se “ne vraća i ne čačka po toj karijeri”. “Ona je tu tolika-kolika je, zapisana, rečena, i to je to. Sve ono što sam radila i što vredi je ono što će zapamtiti drugi. Ja više nemam ni šta da kažem…”, rekla je u razgovoru za Nedeljnik.

Povod za razgovor je projekat Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile, “Vip kinoteka”, pokrenut sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije, koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima. Ovoga puta na redu je “Balkanski špijun”, film koji je proglašavan našom najboljom komedijom na IMDb.

Mira Banjac kaže da film pamti, između ostalog, i po Sonji Savić, koja je bila toliko preplašena da je želela da zajedno rade te dijaloge. “To mi se nikada nije dogodilo”, rekla je. O Bati Stojkoviću je konstatovala:

“Pamtim jednu veliku snagu. Bata je taj koji je uvek bio remorker, koji je uvek vukao sve, zaista ogromnom energijom. Pamtim ga i po velikom zalaganju za taj tekst.” Ona dodaje da je sada veliki teret na mladim glumcima, koje jako ceni, jer “mnogo rade, mnogo se troše, umesto da čuvaju tu svoju snagu za neke važnije stvari.”

Ceo intervju čitajte u novom broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 19. septembra. Digitalno izdanje Nedeljnika sa svim dodacima dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika