Sad se već jasno nazire evolutivni niz: radikali – naprednjaci – Zavetnici. Formalno, partija na čijem čelu je Milica Đurđević Stamenkovski nosi brend Zavetnika, ali to je svakako širi pojam i obuhvata sve partije i entitete zajedničke liste sa Srpskom naprednom strankom na čelu, za nove beogradske izbore koje je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala za 2. jun. Zavetnike – od Miloša Vučevića do Ivice Dačića, preko Šešelja juniora i Aleksandra Šapića, do Aleksandra Vulina i Milana Stamatovića, vezuje ideologija „zavetništva“. Glavni zavetnik je naravno Aleksandar Vučić koji je opet pozajmio ime svojoj stranci, ali prvi put i zajedničkoj zavetničkoj listi. Ako ga i bude, Vučićev tri puta najavljeni pokret za narod i državu biće upravo to – ova lista kao kičma pokreta zavetnika.

Iako Socijalistička partija Srbije ima elemente „slavske levice“, ona sigurno neće biti avangarda zavetništva. Već će to biti Vulinov Pokret socijalista i izvorni Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski koju je prvi čovek Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, svojevremeno samo taktički nazvao „Mica transformesica“, kako bi je nekako uglavio na isti poster sa predsednikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem u ustaškoj uniformi i Milošem „Francuzom“ Jovanovićem, liderom Nove DSS sa francuskom beretkom na glavi. Na drugom plakatu Jovanović je sa albanskim kečetom na glavi i albanskom zastavom na njemu, ali su naprednjački propagandisti tada keče na glavu taktički stavili i Milici Zavetnici i Bošku Obradoviću. Lako bi Miloš Jovanović mogao ono „Francuz“ da pretvori u komparativnu prednost. Tek nakon Vučićeve posete Makronu. Još kad bi nam stigli francuski borbeni avioni „rafali“. Pa da se sa Hrvatskom, koja je već kupila eskadrilu „rafala“, igramo Indije i Pakistana.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 11. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.