Ministarstvo uprave upozorilo: Sajt za navodnu prijavu glasanja u inostranstvu nije zvaničan

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije upozorilo je danas da “nijedan organ države” ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com.

Ispod državnog grba i natpisa “Glasaj iz dijaspore” na tom sajtu se državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, poručuje da će im taj “alat pomoći da se prijave za glasanje iz inostranstva” i da će “generisati dokumentaciju potrebnu za registraciju”.

Piše i: “Vaši podaci su bezbedni – nijedan lični podatak neće napustiti Vaš uređaj”, te se dodaje “Pripremite Vaš pasoš i započnite prijavu”, ispod čega je “dugme” na koje treba “kliknuti”.

Tu podnosilac može da unese svoje lične podatke i kopije svojih dokumenata da bi mogli da se prijave za glasanje na izborima 21. juna, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo je pozvalo građane na oprez, navodeći da je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovodjenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

“Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosledjuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu”, stoji u saopštenju.

Minisstarstvo ponavlja da gradjani “moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe”.

(Beta)