Ministarstvo: Svi blokovi u TENT-u su u pogonu, ali još nema pune proizvodnje

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

(Beta) – Proizvodnja u termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT) je na visokom nivou, svi blokovi su u pogonu, ali i dalje nije dostignut maksimalni kapacitet, rekao je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije Dejan Milijanović.

On je u jutarnjem programu Hepi televizije rekao da su svi termokapaciteti u pogonu i elektroenergetski sistem Srbije se stabilizuje, pre svega zahvaljujući nadljudskim naporima radnika Elektroprivrede Srbije (EPS).

“Rudari zaslužuju naše veliko poštovanje i zahvalnost, jer bez njih ne bismo mogli ni da pričamo o stabilnosti elektroenergetskog sistema”, rekao je Milijanović.

Dodao je da “nijedan problem, niti rešenje problema u EPS-u, nije moguće da se desi preko noći”.

“Imali smo više razloga zašto je došlo do zastoja u radu blokova u TENT-u, a obilne padavine samo su pokrenule neke hronične probleme u funkcionisanju EPS-a kome je potrebna pomoć, jer ne može bez pomoći Ministarstva i države da reši ove problem”, rekao je Milijanović.

EPS, kako je rekao, 1. aprila kreće u pripremu za narednu sezonu i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović formirala je ovog aprila Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

On je rekao da je radna grupa “sve vreme od menadžmenta EPS-a dobijala pismene i usmene garancije da je sve spremno za zimsku sezonu, i kada je u pitanju pouzdanost rada i kada je reč o rezervama uglja”.

“Nažalost, očigledno je da nisu sve informacije bile istinite i zato je i nastao problem”, rekao je Milijanović.