Ministarstvo spoljnih poslova: “Pratimo situaciju u Avganistanu, tražimo način da evakuišemo našu državljanku…”

0

Srbija pomno prati situaciju u Avganistanu i pokušava da bezbedno evakuiše još jednu našu državljanku koja se još uvek nalazi u Kabulu, rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović, a prenosi RTS.

U Avganistanu, talibani su proglasili novu državu “Islamski Emirat Avganistan” što džihadisti širom sveta vide kao pobedu nad SAD.

“Ovo je kraj procesa američkih pregovora sa talibanima koji traje već godinama, ali niko nije očekivao da će se stvari ovako brzo odvijati. Mi nikada nismo bili deo konflikta u Avganistanu. Čak smo u jednom trenutku pružili dobre usluge prilikom pregovora strana u konfliktu, ali ne kao medijatori, već pre svega u vidu obezbeđivanja sigurnosti učesnika i garantovane diskrecije”, rekao je Starović.

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su evakuisani iz Avganistana, stigli su u Srbiju tokom prethodne noći.

“Svi smo sa velikom pažnjom pratuili proces evakuacije naših građana. Važno je reći da u Kabulu imamo još jednu našu državljanku. Pratimo situaciju u Avganistanu i činimo sve da je evakuišemo u neku od okolnih zemalja, a zatim u Srbiju. Lično ću sledeće nedelje otići u prestonicu Uzbekistana da vidim da li je i na koji način moguće ubrzati njenu evakuaciju”, rekao je Starović.

Američke trupe su se uredno povlačile, a haos je nastao prilikom evakuacije pre svega civila. Mnogo državljana stranih zemalja je i dalje u Kabulu, govori se o više od 10.000 ljudi, ali potresne slike onih koji pokušavaju da se evakuišu svedoče o tome da nedostaje solidarnosti, jer pojedine zemlje evakuišu samo svoje građane.

“Možemo očekivati novi talas izbeglica i zbog toga je bitna međunarodna saradnja da bi se procesom migracije upravljalo na pametan način. U prethodnom izbegličkom talasu preko naše zemlje je prošlo preko milion ljudi. Niko od njih nije bio ni gladan ni žedan i sve je prošlo na jedna human i civilizovan način. Ali moramo biti svesni da malo šta možemo učiniti sami bez saradnje sa drugim zemljama”, istakao je Starović.