Ministarstvo: “Sinergijskim aktivnostima do bolje pozicije na Šangajskoj listi”

0
screenshot

(Beta) – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će sa Konferencijom univerziteta Srbije (KONUS) nastaviti da radi na implementaciji najboljih rešenja i dobrih praksi i da će to u budućnosti doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi. To ministarstvo je u saopštenju navelo da će nastaviti sa sinergijskim aktivnostima sa KONUS i dodalo da je ta konferencija i u prethodnom periodu bila značajan partner u zakonodavnim i naučno-stručnim procesima.

Beogradski univerzitet je ispao sa Šangajske listi 500 najboljih univerziteta u svetu, a zbog čega su opozicione stranke okrivile vlast.

Ministarstvo je navelo da je prethodnih godina u cilju stvaranja podsticajnog i izvesnog okruženja za naučna istraživanja reformisan sistem finansiranja nauke i da je povećano ulaganje u razvoj naučne infrastrukture.

„U odnosu na period od pre deset godina ulaganja u nauku su veća za 80 odsto, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35 odsto“, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da su formirani posebni fondovi – Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, putem kojih se značajna sredstva ulažu u istraživnja u okviru svih oblasti.

Za finansiranje projekata koriste se i budžetska sredstva, ali i raspoloživa sredstva iz fondova EU.

Navedeno je da će samo za program ‘Ideje’ Fonda za nauku država sa 30 miliona evra podržati najbolje istraživačke projekte.

Dodaje se i da se kroz program PROMIS finansira 59 projekata, a da maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000 evra.

„Podržana su i medicinska istraživanja kroz poseban kovid program, a značajna sredstva ulažu se kako bi naučnici imali što veća postignuća iz punopravnog članstva u CERN-u“, dodalo je Ministarstvo.

Navedeno je i da je Fond za inovacionu delatnost od osnivanja uložio ukupno 37 miliona evra u razvoj inovacija i to, kako je precizirano, 31,2 miliona za realizaciju 227 inovativnih projekata.

Podseća se da se širi mreža od 65 instituta i da se osnivaju novi, kao i da se širi i meža naučno tehnoloških parkova u čiju je izgradnju i opremanje je uloženo više od 53,7 miliona evra.

Ističe se i da je cilj države da istraživačima, a posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji i da ih zato podstiče za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

„Do sada je po sva četiri poziva uključeno 1.657 mladih istraživača-studenata doktorskih studija“, navelo je ministarstvo.

Ističe se i da svim tim aktivnostima država Srbija nastoji da stvori dobre i podsticajne uslove za naučno istraživački rad i izražava uverenje da će to doprineti da kvalitet naučnnih radova i njihova citiranost budu veći.