Prema pristiglim informacijama sa terena, prvi dan završnog ispita, „male mature“, u osnovnim školama protekao je bez problema, i do sada Ministarstvo prosvete nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura, saopšteno je.

„Do sada je registrovan samo jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita ne dovodi se u pitanje. Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci“, navodi se u saopštenju.

Ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, uradilo je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Učenici će sutra, drugog dana završnog ispita, polagati test iz matematike, od 9.00 do 11.00 sati, dok će u četvrtak 20. juna polagati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru.

Odrasli, koji su polagali završni ispit, sve su testove polagali danas.

Ministarstvo navodi da je potrebno da učenici dođu sat vremena pre početka ispita, i da treba poneti đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama i pribor za rad.

Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom, grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Učenici imaju na raspolaganju dva sata da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna, a lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula, a upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.