Ministarstvo: Prihod od igara na sreću izdvaja se za ranjive grupe

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo finansija saopštilo je da će predlog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama.

“U predlogu Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biće uvršten član po kojem se 40 odsto prihoda od igara na sreću uplaćuje za finansiranje Crvenog krsta, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti”, naveli su iz Ministarstva za B92.

Iz ministarstva su kazali da udruženja ni bez pomenutog člana Zakona ni na koji način ne bi bila uskraćena ni za jedan jedini dinar, već da bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz budžeta Srbije.

Ipak, kako navodi ministarstvo za B92, nakon razgovora sa predstavnicima udruženja, koji su izrazili želju da se finansiraju na taj način, a ne direktno iz budžeta, Vlada je odlučila da prihvati njihovu inicijativu.

Predlogom Zakona o igrama na sreću, kako su preneli mediji, planirano je ukidanje obaveze države da izdvoji 40 odsto prihoda koji na taj način ostvaruje za finansiranje organizacija koje se bave popravljanjem položaja osoba sa hendikepom i ranjivih grupa.