Ministarka o “kovid pasošima” i putovanju u zemlje EU: “Pronaći ćemo rešenje i za građane Srbije…”

0

(Beta) – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da očekuje da će se “rešenje naći” u vezi sa modelima sertifikata o zaštiti od koronavirusa koji bi omogućili i građanima Srbije da putuju.

Joksimovicć je za RTS rekla da je „zeleni digitalni sertifikat“ pre svega bio namenjen članicama Evropske unije i da je zbog toga bilo institirnja na vakcinama koje su priznate od Evropske agencije za lekove.

„U dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, Evropska komisija i Evropska unija su najavile da će naći modele da se ujednače ili prihvate međusobni sektifikati“, rekla je Joksimović.

Na pitanje da li bi to značilo da će građani Srbije moći da putuju i sa ruskim i kineskim vakcinama, ministarka je rekla da „očekuje da će se rešenje naći“ u vezi sa sertifikatima.

Evropska komisija je juče predložila uvođenje digitalnog zelenog sertifikata o zaštiti od koronavirusa, koji omogućava putovanja unutar EU na temelju podataka o vakcinaciji preparatima priznatim u Uniji, o utvrđenim antitelima i PCR testovima.

Zemlje članice mogu same da odluče da li za sertifikat prihvataju i rusku i kinesku vakcinu.