Ministarka: “Najmanje je Grčić taj koji vodi EPS. Za mene je on sklonjen, ne vidim ga više kao direktora”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)

“Grčić svakako ide, ne znam zašto se samo o njemu govori. Sistem vode direktori proizvodnje, oni su direktno zaduženi za rad svake elektrane. Najmanje je Grčić taj koji vodi EPS. Ali, on je odgovoran. Za mene je on sklonjen, ne vidim ga više kao direktora i najvažnije je to šta se dešava u tom sistemu. Glavno pitanje narednih meseci biće koliko ćemo i kako EPS spremiti za narednu zimu. Sva preduzeća sada rade zajedno na stabilizaciji sistema”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihalović, prenosi N1.

Kada je reč o odgovornosti za energetsku krizu u zemlji, Mihajlović je rekla da će se problemi rešavati sistemski po završetku zimske sezone.

„Problem ćemo sistemski rešavati kada se zima završi. Ono što je najvažnije je da energenata ima dovoljno i za građane i za privredu, i da do kraja ove grejne sezone cene neće rasti“, rekla je ministarka gostujući u „Uranku“ na televiziji K1.

Kako je istakla, iako naš energetski sistem proizvodi manje električne enrgije, sistem je stabilan i svih energenata biće dovoljno.

“Mi nismo krili kolaps energetskog sistema ni u decembru kada je pao prvi sneg niti sada kada je došlo do havarije i požara u TENT-u, u blokovima B1 i B2. Nije samo sneg uzrok kolapsa, ima tu nešto i do nepripremljenih kopova. Sva odgovornost je na javnom preduzeću, na EPS-u. Od aprila smo od njih pismeno i usmeno dobijali uveravanja da su spremni za zimu. Nije ovo što se desilo pitanje zime, već toga kako se kopa ugalj, kakav je taj ugalj, kako se planiralo, kako se pripremalo i kako se radilo. Pitanja su da li smo dobro spremili kopove, ima li uglja i kakvog je kvaliteta. Lignit nije kvalitetan kao što bismo voleli, mora da ima mazut da bi mogao da proizvede električnu energiju.”, rekla je Mihajlović na K1.

Ona je rekla i da je sistem stabilan iako se proizvodi manje električne energije.

“Sistem nije održavan već duže vreme, to je istina. Deo struje uvozimo i trošimo na to mnogo novca. Moje procene su da je reč o nekoliko stotina hiljada evra. Tačno ćemo znati po završetku grejne sezone, ali mislim da ćemo uvideti da smo izgubili toliko novca koliko je potrebno za izgradnju jedne hidroelektrane. Imamo sreću pa je naš budžet stabilan”, navela je Zorana Mihajlović u „Uranku“.

Ona je istakla da je, kada je ugrožena energetska bezbednost zemlje, ugrožena i nacionalna bezbednost zemlje.

“EPS je nacionalna bezbednost države”, istakla je ona.

Mihajlović je kazala da je Blok 1 u TENT-u izašao iz revitalizacije početkom decembra.

“To je jedan od najvećih i najvažnijih blokova. Imam informaciju da će do kraja današnjeg dana biti vraćen u mrežu. Blok B2 bio je u revitalizaciji do 2019. i desila se havarija. Imamo uveravanja da će popravke biti završene do večeras i da će i ovaj blok biti vraćen na mrežu. Pitanje je kako su urađeni ti remonti, kakvo je bilo održavanje, da li je nadzor dobro radio. Moramo da znamo zašto smo imali požar na B1. Nešto je sigurno i do loše opreme, načina na koji su rađene revitalizacije blokova. Država ulazi u istragu kako je došlo do havarije i požara. Institucije koje se bave nacionalnom bezbednošću utvrđivaće ko je odgovoran za energetski kolaps. Mi nismo od EPS-a dobili vest o požaru i havariji u TENT-u B1 i B2, a trebalo je da oni to jave”, navela je ministarka energetike.

1 KOMENTAR

  1. Чекајте, чекајте,…тог који је склоњен, је неко ту поставио. А тај који га је ту поставио треба да си ти. Па чак и ако га ти ниси поставила, ти си једна од одговорних и (ресорно) најодговорнија за његове резултате. Како то да се за тобом руше потпорни зидови на ауто-путевима, граде тунели кроз које не могу да прођу камиони, испадају термоелектране,… и стално су ту неки које треба склонити, а то никад ниси ти ?! А у ствари сте ти и твој партијски шеф, постављањем свих оних некомпетентних на одговорне функције, извршили и вршите континуирану саботажу у сваком од система функционисања ове земље. Као што рече, угрожавате националну безбедност државе. Да у овој земљи постоји “о” од часног војног официра, овде би био извршен државни удар одавно. Али они су “дисциплиновани” одавно. Уредно чекају у реду, неко за: чарапе и гаће,. неко за стан. . И велика је отежавајућа околност што су вам људи на те проблеме много раније указивали. А сва је истина у томе да вама само такви људи на руководећим местима одговарају. И такви потом, на нижим нивоима хијерархије стварају исти такав однос “што глупље то боље” и “резултати” се могу прочитати у штампи. Сада се милиони троше да се увезе електрична енергија, гас,… итд. , само чијих пара ? А то што у буџету има новца ваљда значи да не морамо још и на камате на кредите да га трошимо ?! Благо нама са вама.

Comments are closed.