Ministar zdravlja Severne Makedonije o “nabavci ruske vakcine preko državljanina Srbije”: “Demantujem takve tvrdnje, to su laži…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče dematovao je danas da je Skoplje nabavilo rusku vakcinu “Sputnjik V” preko posrednika, srpskog državljanina, ocenivši da je reč o “laži i dezinformaciji”.

Skopski mediji su prethodno objavili da je Nikola Lakušić, za koga su naveli da je “čovek sa dosijeom u Srbiji i problemima sa srpskim pravosuđem”, rekao televiziji “Al Džazira” da jedini ima dogovor sa Ruskim investicionim fondom koji garantuje isporuku vakcina “Sputnjik V” Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Alžiru i Bugarskoj.

Filipče je na Fejsbuku napisao da “u potpunosti demantuje laži i dezinformacije” da je Severna Makedonija preko posrednika, srpskog državljanina, nabavila vakcinu protiv koronavirusa ‘Sputnjik V’, proizvod ruskog istraživačkog centra “Gamaleja”.

“Reč je o čistoj laži. Nabavka vakcina ‘Sputnjik V’ od početka se odvija u direktnoj komunikaciji sa Ruskim investicionim fondom u Moskvi i nema nikakvog posrednika. Prvih 3.000 doza vakcine ‘Sputnjik V’ stiglo je nakon što je Ministarstvo zdravlja potpisalo dogovor za nabavku 200.000 doza od njenog proizvođača”, napisao je Filipče.

Naveo je da za nabavku vakcina protiv koronavirusa, bilo da se radi o ruskoj vakcini “Sputnjik V” ili o vakcinama koje su proizvele kompanije “Sinofarm”, “Astrazeneka” ili “Fajzer”, Severna Makedonija plaća cenu koju ponudi proizvođač i da nema nikakvih provizija ni za jednu nabavku.