VUKOSAVLJEVIĆ – Postali smo društvo naglašene isključivosti i antagonizma. Oklevam da upotrebim izraz politička mržnja, kaže ministar Vladan Vukosavljević u velikom intervjuu za Nedeljnik, u kojem je govorio o pokušajima prisvajanja Tesle, otuđivanju srpske kulture, ali i o stanju u srpskim medijima i ulozi „Kosovskog zaveta“ u kulturi.

TIKA STANIĆ – Jedan od najproduktivnijih i najpopularnijih srpskih pozorišnih i filmskih glumaca, uoči premijere filma „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, u velikom intervjuu za Nedeljnik govori o tome kako se tokom Osme sednice oslobodio vojske praveći se da je lud, kako je predvideo šta će se dogoditi devedesetih, čije dugove još plaćamo i čije ljude još živimo, kako se u bifeu Ateljea potpisivala peticija da Šešelj izađe na slobodu, zašto nije snimio film o Dijani Budisavljević, zbog čega je podržao proteste protiv mini-hidroelektrana i kako se izlečio od alkoholizma i kocke.

PREZIDENT VUČIĆ – „Taman kad sam prošle nedelje napisao kako sam odjednom shvatio Vučića gledajući seriju o Rodžeru Ejlsu, on je iskoristio Ejlsov potez, izgovorivši u Njujorku ono što mu je u tom trenutku odgovaralo, ne vodeći računa o istini, niti o posledicama po civile. I šta sad vi možete da radite kada vas predsednik države opanjkava u drugoj državi?“, počinje uvodnik glavnog urednika Veljka Lalića u novom broju Nedeljnika.

RADIĆ – „Umesto Mekalistera u Beogradu kandidujem Miroslava Radića u Beogradu. Iako sam svesna da su nikakve šanse da ovde neko prstom mrdne zbog Radića“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

BOJKOT – Ima dosta paralela između situacije iz 1997. godine i ove danas. Za početak, u vreme kada je opozicija devedesetih najavljivala bojkot, u Beograd je dolazio Ričard Holbruk koji nije podržavao takav način borbe. Dodatno, i sama opozicija je imala slične primedbe na vlast kao današnja. Takođe, brzo su posle tih izbora u Beograd došli američki instituti NDI i IRI. Doneli su, figurativno rečeno, kofere novca za skidanje Miloševića. I ove godine su se u Beograd vratile te organizacije. Ali, ovog puta, njihov fokus nije promena vlasti.

IRAN I TRAMP – Sjedinjene Države i evropski partneri slažu se oko dve tačke kada je u pitanju kriza na Bliskom i Srednjem istoku: onemogućiti Iran da postane nuklearna sila i zaustaviti ekspanziju uticaja Irana u regionu. Jedni strahuju da bi Iran mogao da proizvede atomsku bombu, drugi se plaše sve kapilarnijeg uticaja Islamske Republike, a treći se pribojavaju i jednog i drugog. A u Teheranu galopira inflacija, nezaposlenost raste, privredni rast je negativan, ekonomska kriza sve je evidentnija… Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom broju Nedeljnika.

LJOSA – „Oduvek sam mislio da najbolje što čoveku može da se dogodi jeste da postane građanin sveta, i još uvek to verujem. Granice su izvor najgorih predrasuda, one izazivaju neprijateljstvo među narodima i podstiču besmislene ratove“, piše nobelovac Mario Vargas Ljosa u kolumni objavljenoj u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

ROĐENI U GETU – Kada god bi tokom Mundijala u Rusiji fudbaleri u plavim dresovima zagrljeni zapevali „Marseljezu“, neko bi se već našao da prebroji koliko je Dešan izveo „čistih Francuza“ u prvoj postavi. Novinar Sport kluba Vladimir Novaković, koji je nedavno izdao knjigu „Kraljevi fudbala“, u kojoj je jedan od najvažnijih delova posvećen uticaju socijalnog statusa na razvoj igrača i put njegove karijere, kaže za novi Nedeljnik da je takvo iščuđavanje potpuno neutemeljeno.

DRAŽA NA PREGOVORIMA – Dragoljub Draža Petrović je za novi Nedeljnik prisluškivao pregovore vlasti i opozicije.

NAUKA O SNOVIMA – Sanjamo li samo ono što nam se događa, ono čega se bojimo ili ono što priželjkujemo? Dr Olivera Žižović iz beogradskog Centra za dubinsku psihologiju i analizu snova „Dr Ivan Nastović“ objašnjava za Nedeljnik da su snovi, zapravo, „rendgenski snimci“, ali i govori zbog čega su čak i košmari nekad naši najbolji prijatelji

AJVAR – Neprestani odlasci mladih iz Srbije su najveća strahota i sramota za nas. Pošto imam dosta kontakata sa našom dijasporom, po celom svetu, bez obzira na te „specijalitete“, nostalgija za ajvarom retko jenjava… I tuđi hleb je uvek tuđi za prvu generaciju… Ali od druge, već se sve menja. Tako je bilo nekad. Ova današnja emigracija beži glavom bez obzira i nikakav „ajvar“ ih neće poljuljati, kaže glumica Nataša Ninković za novi Nedeljnik.

ŠANGAJ – „Ako je Beogradski univerzitet pao za sto mesta, onda je Šangajska lista pala u našim očima i srcima za dvesta i nastavlja da pada…“, piše Mihailo Medenica u tekstu „Šangajska lista nadrealista“.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.