Ministar spoljnih poslova Kine: “Treba izbeći eskalaciju i gubitak kontrole nad sukobom u Ukrajini”

0
(BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/MO)

(Beta) – Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pronađu rešenje za svoj trenutni sukob putem pregovora, rekavši da Kina podržava sve konstruktivne međunarodne napore koji vode ka postizanju političkog rešenja.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Vang je to rekao u utorak,  tokom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Konstatujući da se situacija u Ukrajini brzo promenila, Vang je rekao da kineska strana žali zbog izbijanja sukoba  Ukrajine i Rusije i da je izuzetno zabrinuta zbog štete koju su pretrpeli civili. 

Osnovni stav Kine po pitanju Ukrajine je otvoren, transparentan i dosledan, rekao je kineski ministar spoljnih poslova, dodavši da se Kina uvek zalagala za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

“Kina smatra da bezbednost jedne zemlje ne treba da bude na štetu bezbednosti drugih zemalja, a još manje da se regionalna bezbednost garantuje jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova”,
naglasio je Vang.

Kao odgovor na pojačane borbe, kineski ministar spoljnih poslova rekao je ukrajinskom kolegi da je imperativ da se ublaži situacija na terenu i izbegne eskalacija ili čak gubitak kontrole nad sukobom.

On je dodao da je posebno važno sprečiti nanošenje štete civilima i nastanak humanitarne krize.

“Trebalo bi obezbediti pravovremeni pristup humanitarnoj pomoći”, rekao je Vang.

Vang je izrazio nadu da će Ukrajina preduzeti sve neophodne mere kako bi osigurala bezbednost kineskih državljana u zemlji i nastavila da pruža zaštitu i pogodnosti za evakuaciju kineskih državljana.