Ministar spoljnih poslova Britanije: “Posvećen sam ideji dvodržavnog rešenja bliskoistočnog sukoba”

0

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab potvrdio je danas posvećenost svoje zemlje rešenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države na sastanku sa svojim izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem u Jerusalimu.

On je objavio na Tviteru i da “ponavlja posvećenost Velike Britanije jačem nuklearnom sporazumu s Iranom, kao i posvećenost bezbednosti Izraela”.

Izraelski mediji navode da je Rab doputovao u Izrael da izrazi svoju podršku toj zemlji posle nedavno okončanog jedanaestodnevnog rata izraelske vojske protiv palestinskog Hamasa.

Šef izraelske diplomatije najavio je saradnju sa međunarodnom zajednicom da se “oslabi moć Hamasa”, ocenivši da je to u “interesu Izraelaca, Palestinaca i međunarodne zajednice i da će ojačati stabilnost na Bliskom istoku i smanjiti pretnju stanovnicima Izraela”.

On se zahvalio Rabu za britansku podršku Izraelu tokom operacije nazvane “Čuvari zidova” i osudu ispaljivanja raketa na izraelske civile, te zloupotrebu palestinskih civila od strane Hamasa.

Dva ministra su takođe razgovarala o pretnji Irana i saveznika te zemlje u regionu i važnosti sprečavanja Irana da razvije nuklearno oružje.

Rab je šesti ministar spoljnih poslova koji je posetio Izrael od početka sukoba sa Hamasom 10. maja koji je okončan prekidom vatre u petak, navode izraelski mediji.

U tom sukobu poginulo je više od 250 ljudi, velikom većinom Palestinaca.

Šef britanske diplomatije razgovaraće danas i sa palestinskim liderima na Zapadnoj obali.

“Događaji prošlog meseca demonstriraju hitnu potrebu da se postigne istinski napredak ka pozitivnijoj budućnisti i za Izraelce i za Palestince”, saopštio je Rab, ocenvši da su dve države najbolji način za postizanje trajnog mira.