(Beta) – Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, govoreći o slučaju zlostavljanja u privatnoj beogradskoj školi glume Miroslava Aleksića, izjavio je da se tema nasilja obrađuje u nastavnim jedinicama obaveznih predmeta u školama, kao i u vannastavnim aktivnostima.

„Odbijam tezu da u našem obrazovnom sistemu nemamo te sadržaje, imamo“, rekao je Ružić na TV N1.

Ministar je rekao da smatra važnim da se reguliše pitanje „privatnih preduzeća koje se nazivaju školama“.

„Škole glume, fudbala, plesa, salse… nisu deo obrazovnog sistema, to jesu privatni vrtići i privatne škole koje moraju da imaju jasno definisane uslove i stručni kadar“, ukazao je Ružić.

Naglasio je da je to „međuresorno pitanje“ – za nekoliko ministarstava, koje mora da se reši.

On smatra da treba rzmotriti mogućnost da se „školama koje se registruju kao privatna preduzeća“ u Agenciji za privredne registre (APR) oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom i drugom obrazovnom ustanovom.

Istakao je i da je važno da se „interresorno“ formira radna grupa da bi se stanje poboljšavalo, a ne da do toga dolazi tek kad se pojave „ovakvi frapantni, skandalozni i loši primeri i budu inicijalna kapisla da bismo došli do poboljšanja“.

Slučaj seksualnog zlostavljanja u privatnoj školi glume „jeste poziv na alarm i moramo se time pozabaviti ozbiljno i sa formalno pravnog i suštinskog aspekta u promeni zakonodavnog okvira“, naglasio je on.

Komentar(1)

  1. Bobby
    28. januara 2021. 09:21

    "Ministar je rekao da smatra važnim da se reguliše pitanje “privatnih preduzeća koje se nazivaju školama”.On smatra da treba rzmotriti mogućnost da se “školama koje se registruju kao privatna preduzeća” u Agenciji za privredne registre (APR) oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom i drugom obrazovnom ustanovom." Онда би то у случају тренутниог министра одбране и значило оно што и значи, да је "завршио,... приватно предузеће", а не некакав универзитет.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.